Η ESB, η κορυφαία εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιρλανδίας, και η Ørsted, ο παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, υπέγραψαν συμφωνία-ορόσημο για την από κοινού ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Η συμφωνία υπογράφτηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Cork Chamber’s Fitzgerald House από τον Υπουργό Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης, Simon Coveney, τον Jim Dollard της ESB και τον Duncan Clark, επικεφαλής Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας της Ørsted.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Με τη συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί την πιο φιλόδοξη συνεργασία στην Ιρλανδία μέχρι σήμερα, η Ørsted γίνεται εταίρος 50/50 σε ένα pipeline υπεράκτιων έργων αιολικής ανάπτυξης στα ανοικτά των ιρλανδικών ακτών. Η συνεργασία έχει τη δυνατότητα να παραδώσει έως και 5 GW ΑΠΕ και συμπληρωματικά έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Το πρώτο από αυτά τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να διαγωνιστεί στην επόμενη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών στην Ιρλανδία, ORESS 2.1.

Με θαλάσσια περιοχή πάνω από δέκα φορές το μέγεθος της ξηράς της, η Ιρλανδία βρίσκεται σε ιδανική θέση για να αναπτύξει έναν ισχυρό υπεράκτιο τομέα, ο οποίος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του άνθρακα από το ιρλανδικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψει μελλοντικές εξαγωγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Η εταιρική σχέση περιλαμβάνει επίσης μια συμφωνία για τη διερεύνηση ευκαιριών από το ανανεώσιμο υδρογόνο μακροπρόθεσμα. Σκοπός του είναι να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ιρλανδικής κυβέρνησης για εγκατάσταση 7 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2030 και τελικά να υποστηρίξει τη μετάβαση της Ιρλανδίας στο net-zero.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης, Simon Coveney χαιρέτισε τη συνεργασία, λέγοντας: «Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναπτύξει έναν ισχυρό υπεράκτιο αιολικό τομέα, ο οποίος θα μας παρέχει άφθονη καθαρή και ασφαλή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε υπογράψει σε νόμο ένα φιλόδοξο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει στόχο υπεράκτιων αιολικών 5 GW έως το 2030 με στόχο την παραγωγή του 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό θα υποστηριχθεί περαιτέρω από μια Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια. Η σημερινή συμφωνία είναι μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στο βιώσιμο μέλλον της Ιρλανδίας και ένα σημαντικό ορόσημο για την οικοδόμηση ενός νέου, εγχώριου ενεργειακού συστήματος, το οποίο είναι ταυτόχρονα ασφαλές, οικονομικά προσιτό και καθαρό».

Ο Jim Dollard, Εκτελεστικός Διευθυντής της ESB, Generation & Trading, δήλωσε:«Τα τελευταία χρόνια, η ESB έχει συγκεντρώσει σημαντική τεχνογνωσία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, συνεργαζόμενη με κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες σε έργα μεγάλης κλίμακας και χτίζοντας ένα σημαντικό υπεράκτιο αποτύπωμα σε όλη την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία».

Από την πλευρά του ο Duncan Clark, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας της Ørsted, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο χερσαίων έργων στην Ιρλανδία ήδη εγκατεστημένο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στην ιρλανδική υπεράκτια αγορά με την ESB, την εταιρεία που έφερε την ηλεκτρική ενέργεια στην Ιρλανδία και που σήμερα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία προς το net-zero.

Από την πρώτη υπεράκτια τουρμπίνα στον κόσμο στη Δανία το 1991 μέχρι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το Hornsea 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ørsted υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την εμπορευματοποίηση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική ως μέρος του οράματος να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα λειτουργεί αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια».

Η «ταυτότητα» της ESB

Η ESB είναι η κορυφαία ενεργειακή εταιρεία της Ιρλανδίας από την ίδρυσή της το 1927, καθοδηγούμενη από μια ακλόνητη δέσμευση να προσφέρει ένα καθαρό μέλλον για τους πελάτες της.

Το 2022 ξεκίνησε τη στρατηγική του «Driven to Make a Difference: Net Zero by 2040» που καθορίζει έναν σαφή οδικό χάρτη για την ESB για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2040.

Ως ισχυρή, διαφοροποιημένη εταιρεία κοινής ωφέλειας, η ESB δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την παραγωγή έως τη μεταφορά και τη διανομή, καθώς και τη χρήση των δικτύων της για τη μεταφορά οπτικών ινών για τηλεπικοινωνίες. Η ρυθμιζόμενη βάση ενεργητικού της ESB ανέρχεται σε περίπου 12 δις ευρώ (που περιλαμβάνει την ESB Networks με 9,7 δις. ευρώ και τη NIE Networks με 2,3 δις. ευρώ), και διαθέτει μερίδιο αγοράς 30%. Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο Όμιλος ESB απασχολούσε πάνω από 8.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη  

Ντουμπάι: «Ξεπαγώνει» το Palm Island έπειτα από 14 χρόνια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή μεγάλου φράγματος (vid) (tweets)

Κόντρα κορυφής για το WACC του ΔΕΣΦΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ