Στην επόμενη και πιο καθοριστική φάση του διαγωνισμού για τις δύο ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Αττικής σε Σχιστό και Φυλή ύψους 640 εκατ. ευρώ, περνούν πέντε συνολικά σχήματα, τα οποία συμμετείχαν και στο αρχικό στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στην κούρσα των δύο διαγωνισμών που ακολουθούν σοβαρές καθυστερήσεις παρά τις τυμπανοκρουσίες της Περιφέρειας για επιτάχυνση των ρυθμών ώστε να τρέξουν τα μεγάλα έργα υποδομής στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, συμμετέχουν η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η Ελλάκτωρ με την Ηλέκτωρ, η Μεσόγειος με την Μυτιληναίος, η Motor Oil Renewable Εnergy (MORE) με ABAΞ και Thallis  και η WATT με την Ιntrakat.

Το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει δύο φάσεις: τη διενέργεια του ανταγωνιστικού διαλόγου με σκοπό την κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών με τη συμμετοχή των ιδιωτών και εν συνεχεία την συγκρότηση των τευχών δημοπράτησης και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Για την Αττική υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της Φυλής να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για την νέα γιγαντιαία μονάδα, πολιτική που ενστερνίζεται ο δήμαρχος κ. Χρήστος Παππούς. Η αγορά εντοπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες αλλά και αβεβαιότητες στο συγκεκριμένο διαγωνισμό εν αντιθέσει με το Σχιστό που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει με πιο γρήγορες διαδικασίες.

Χθες με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) εγκρίθηκε το πρακτικό με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών, για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.

Οι διαγωνισμοί αφορούν στις υποδομές «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» (Φυλή) και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά (Σχιστό)».

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο για τα απορρίμματα της Αττικής, οι  νέες μονάδες, όταν δοθούν σε λειτουργία, αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή αλλά και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ξεκινάει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.