Tην εκτίμηση ότι δεν θα εγκατασταθεί κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο μέχρι το 2030 έκανε την Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια παρέμβασης στην εκδήλωση «CEO Initiative».  Όπως είπε για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ «έχουν ληφθεί μέτρα που δεν είναι όμως αρκετά. Εχει ξεκινήσει το 2010 ένα τεράστιο ενδιαφέρον για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν αρκετά μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία από τα ναυπηγεία μέχρι τα καλώδια. Σήμερα, το 2022, δεν έχει εγκατασταθεί κανένα και δεν θα έχει εγκατασταθεί κανένα μέχρι το 2030 κατά τη δική μου εκτίμηση». Ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε και το  παράδειγμα με τις πυρκαγιές στην Εύβοια και τις απαγορεύσεις στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που ακολούθησαν.

«Ολος ο πολιτικός κόσμος ζήτησε να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες. Ποια λογική ανάλυση υπαγορεύει πως όταν καίγεται ένα δάσος πρέπει να απαγορευτεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου; Ο μεγαλύτερος φύλακας ενός δάσους είναι ο ιδιοκτήτης της ανεμογεννήτριας. Εδώ βλέπετε και την υποκρισία που μας διακρίνει ως κοινωνία. Με πρωτοπόρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία δεν ενοχλεί η αυθαίρετη δόμηση που είναι μόνιμη ή η κάλυψη ρεμάτων που ενίοτε στοιχίζει και ανθρώπινες ζωές αλλά ενίοτε στηρίζει τις σειρήνες που φωνάζουν κατά των ΑΠΕ».

Ο κ. Περιστέρης υπεραμύνθηκε της πράσινης μετάβασης και δήλωσε πως η Ελλάδα, με βάση στοιχεία της Eurostat παραμένει εξαρτημένη κατά 81% από την εισαγώμενη ενέργεια ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 57 ευρώ. Ταυτόχρονα η χώρα μας θα δεχθεί και τις μεγαλύτερες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή με ζημιά 91 ευρώ ανά κάτοικο όταν ο μέσος όρος Ε.Ε. προβλέπεται πως θα είναι 21 ευρώ ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της επικαιρότητας η ενεργειακή κρίση αλλά αντίστοιχες κρίσεις είχαμε την δεκαετία του ’70 του ‘80 τη δεκαετία του 2000, κάποιες από τις οποίες ήταν και σοβαρότερες. Τότε οι πιο πολλές χώρες που παρήγαγαν ορυκτά καύσιμα είχαν αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή και να ανεβάσουν τις τιμές. Τώρα συμβαίνουν τα ίδια εκτός αν θέλουμε να τα ξεχνάμε».

Ο κ. Περιστέρης επανέλαβε πως «η ενεργειακή κρίση θα ήταν αμελητέα αν είχε γίνει γρηγορότερα η πράσινη μετάβαση. Θα είχαμε παραγωγή εντός Ελλάδας ή Ευρώπης. Εγώ εδώ και 15 χρόνια λέω πως θα έπρεπε να κάνουμε προσπάθεια προς τα εγχώρια καύσιμα όπως ο λιγνίτης και οι ΑΠΕ (ο ήλιος, ο αέρας, η υδροηλεκτρική παραγωγή). Βέβαια ο λιγνίτης θα μπορουσε να αποσυρθεί σταδιακά λόγω της κλιματικής καταστροφής που αντιμετωπίζουμε». Πρόσθεσε πως πράσινη ενέργεια δεν είναι μόνο η μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών αλλά και τα αιολικά πάρκα, η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις. «Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με μεγάλη σημασία, ακόμα δεν έχει διασυνδεθεί. Όταν το 2007 είχαμε προτείνει να γίνει διασύνδεση είχε απορριφθεί».

Ο ίδιος θεωρεί πως «είμασταν επιπόλαιοι και μειωπικοί. Χαϊδεύαμε φωνασκούντες επικριτές των ΑΠΕ ενώ θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση. Ευρεία προσπάθεια από πολιτικούς, από διαμορφωτές κοινής γνώμης για το τι σημαίνει να παράγεται η ενέργεια στη χώρα σου ή στην ΕΕ παρά να την πληρώνεις πανάκριβα για να την αγοράζει από άλλες χώρες». Ανέφερε το παράδειγμα της αποθήκευσης και είπε πως δεν χρειάζεται μόνο «να στέλνουμε επιταγές στην Ασία και να παίρνουμε μπαταρίες αλλά να επενδύσουμε σε μορφές με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία όπως η αντιλησιοταμίευση που έχει 60 – 70% εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Διαβάστε ακόμη

#MeTinMarina Δήμαρχο, η Κασσιόπη ξαναπωλείται, η Premia αλλάζει το Athens Heart και ο Κόπυ με τον ωραίο Νίκο 

Πολ Άλεν: Η συλλογή έργων τέχνης του ξεπέρασε το $1,5 δισ. σε δημοπρασία – Ποιος πίνακας έκανε ρεκόρ πώλησης

Η δυναστεία των Ρότσιλντ: Η ιστορία της ισχυρότερης οικογένειας τραπεζιτών και ο κληρονόμος που την έσωσε από την καταστροφή (pics)