Ως την αρχή για τη μεταφορά του πολέμου της Ουκρανίας και στην αγορά του φυσικού αερίου ερμηνεύεται η χθεσινή κίνηση του Πούτιν να κόψει τις ροές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ρωσία θα σταματήσει σήμερα εντελώς τον εφοδιασμό προς την Πολωνία σε μια μεγάλη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης.

Παράλληλα χθες βράδυ η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου επίσης από σήμερα, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες σε ρούβλια.

Η Μόσχα φαίνεται να εκπληρώνει την απειλή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε χώρες που αρνούνται τη νέα απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνουν σε ρούβλια. Η Ε.Ε. δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις και θα ενίσχυε απαράδεκτα τη Ρωσία. Διόλου τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι η Πολωνία είναι ιδιαίτερα θορυβώδης στην κριτική της για τον πόλεμο.

Ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Πολωνίας PGNiG δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί πως όλες οι ροές θα σταματήσουν από σήμερα Τετάρτη. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ρωσικός γίγαντας Gazprom εξέδωσε προειδοποίηση ότι η Πολωνία πρέπει να πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου στο ρωσικό νόμισμα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε λάβει τέτοιες απειλές από την Gazprom, οι οποίες συνδέονται μεταξύ άλλων με τα μέσα πληρωμής. Η Πολωνία εμμένει και ίσως η Ρωσία προσπαθήσει να την τιμωρήσει μειώνοντας τις παραδόσεις», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που τις προηγούμενες μέρες είχαν μειωθεί, μέσα σε λίγες ώρες εκτοξεύθηκαν, καθώς οι έμποροι υπολόγισαν τον κίνδυνο να χτυπηθούν στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η απειλή των διακοπών διαφαίνεται εδώ και εβδομάδες, αλλά υπήρξε ένδειξη την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε μια πιθανή διέξοδο από την αντιπαράθεση, ζητώντας από τις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ευρώ.

Τέλη Απριλίου και Μαΐου όταν λήγουν οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου και ισχύουν οι νέοι όροι είναι η ώρα της κρίσης και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να ανταποκριθούν.

«Η πιθανή περικοπή μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για πρόσθετες περικοπές μετά το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια», δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

Η Πολωνία προετοιμάζεται για μια ζωή χωρίς ρωσικό αέριο και η κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι έχει αρκετά καύσιμα αποθηκευμένα. Η Βαρσοβία έχει ζητήσει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά αντιμετώπισε αντίθεση από άλλα κράτη της ΕΕ.

Από την πλευρά του, το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Διαβάστε ακόμη:

Η Εurobank αγοράζει… Κύπρο, το πασχαλινό δώρο του κυρ-Παντελή στους τραπεζίτες και η ΑMG (των 350.000 ευρώ) του καριερίστα 

«Μαγνήτης» για θέρετρα και resorts τα υδροπλάνα – Οι συνέργειες με κρουαζιέρα και αεροπορικές

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί ξενοδοχείο – «φιλέτο» στη Μύκονο και η… Νομαρχία Πειραιά (pics)