Η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, και το Παρίσι διεξάγει «εκστρατεία πίεσης» για να θέσει την πυρηνική ενέργεια στο ίδιο επίπεδο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νομοθετική ατζέντα της ΕΕ για το Κλίμα, με στόχο να επωφεληθεί από τα επερχόμενα σχέδια του ευρωπαϊκού μπλοκ για την ενίσχυση των «πράσινων» βιομηχανιών, σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι, αν ο απώτερος στόχος της ΕΕ για το Κλίμα είναι η απαλλαγή από τους ρύπους άνθρακα, οι πυρηνικοί σταθμοί που εκπέμπουν αμελητέες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αλλά αυτή η προώθηση – και η απόπειρα επαναπροσδιορισμού της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινης τεχνολογίας – αποτελεί παράλληλα μια στρατηγική της Γαλλίας για να ενισχύσει τη θέση της στην πρόσβαση σε μετρητά, τα οποία θα φέρει η επικείμενη εφαρμογή της στρατηγικής «μαμούθ» του ευρωπαϊκού μπλοκ για τη βιομηχανία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν έξι διπλωμάτες στο Politico.

«Προσπαθούν να βάλουν την πυρηνική ενέργεια οπουδήποτε δεν έχει θέση (…) για να κλειδώσουν την πολιτική» , δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας πως «όλοι είναι λίγο ενοχλημένοι με τους Γάλλους – είναι πολύ επιθετικοί».

Ερωτηθείς για το εάν η Γαλλία περιμένει πως η πυρηνική ενέργεια θα συνυπολογιστεί ως «καθαρή τεχνολογία», ανώτερος αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε στο Politico ότι οι κανόνες της ΕΕ για τις βιώσιμες επενδύσεις αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια τεχνολογία που συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση. «Θεωρούμε ότι το ερώτημα αυτό έχει ήδη απαντηθεί», προσθέτει.

Μικρή η νίκη, μεγαλύτερο το πρόβλημα

Το Παρίσι σημείωσε μια πρώτη νίκη την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με τους κανόνες της ΕΕ για το υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες, οι παραγωγοί υδρογόνου στη Γαλλία θα μπορούν να υπολογίζουν την ηλεκτρική ενέργεια που παίρνουν από το δίκτυο ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, εφόσον υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη σύμβαση με έναν υφιστάμενο πάροχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εξαίρεση έγινε επειδή το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας προέρχεται από πυρηνική ενέργεια χαμηλών εκπομπών.

Το «ροζ» υδρογόνο

Αλλά αυτή η προώθηση του υδρογόνου που εξασφαλίζεται με πυρηνική ενέργεια -γνωστό και ως «ροζ» υδρογόνο ή υδρογόνο «χαμηλών εκπομπών άνθρακα»– είναι μόνο «ένα τμήμα της ευρύτερης προσπάθειας της Γαλλίας να εντάξει την πυρηνική ενέργεια στους φακέλους της πράσινης πολιτικής της ΕΕ» σχολιάζει το Politico, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα το Παρίσι δεν τα έχει καταφέρει όπως θα ήθελε.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, η Γαλλία προσπάθησε να εντάξει το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε μια εταιρική σχέση συνεργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την Ουκρανία, η οποία τελικά απορρίφθηκε.

Τον Φεβρουάριο, ηγήθηκε μιας προσπάθειας – μαζί με άλλες οκτώ χώρες της ΕΕ – για να συμπεριληφθεί το «ροζ» υδρογόνο στην οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιχειρηματολογώντας πως το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών θα πρέπει να συμβάλει στους στόχους του μπλοκ για τις «πράσινες» μεταφορές και τη φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία έως το 2030.

Όταν δεν πέτυχε τον σκοπό της, η Γαλλία κατηγόρησε την Ισπανία και τη Γερμανία ότι αθέτησαν τις υποσχέσεις τους να αναγνωρίσουν τον ρόλο του «ροζ» υδρογόνου.

Ατομικές ανάγκες

Η ώθηση έρχεται καθώς οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία θα αυξηθεί απότομα, καθώς η χώρα κάνει στροφή στον ηλεκτρισμό για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, αλλά ο γερασμένος πυρηνικός εξοπλισμός της αποδυναμώνεται.

Περισσότεροι αντιδραστήρες

Η Γαλλία έχει επίγνωση της πρόκλησης και σε μια απότομη πολιτική στροφή, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, σχέδια για την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων, με βλέψεις για την κατασκευή και άλλων οκτώ.

Αλλά αυτό δεν θα διόλου φτηνό εγχείρημα, καθώς τα νέα πυρηνικά εργοστάσια συνήθως κοστίζουν «δισεκατομμύρια», σχολίασε ο Ντίαζ. «Αν δεν πρόκειται για μια «πράσινη» πηγή ενέργειας, θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν κάποια χρηματοδότηση».

 

Διαβάστε ακόμη:

Εξωδικαστικός: «Κούρεμα» και έως 420 δόσεις για περισσότερους δικαιούχους – Ανοίγει η ομπρέλα προστασίας

Ο Καραμανλής (Ραφήνα) και οι θαυμαστές του, η πασαρέλα της Wade Adams, η οικογένεια Heineken στην Αθήνα, ο Ηλιόπουλος και οι ανιματέρ

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’50: Ελβιέλα, Ιζόλα, Γάλα Βλάχας, Kolynos και Κλωσταί Πεταλούδας