Μόλις πριν λίγα 24ωρα η Qair Group επικράτησε μέσω της κοινοπραξίας Thistle Wind Partners (TWP), στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε στη Σκωτία στο πλαίσιο του κολοσσιαίου έργου ScotWind, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη σειράς υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Συγκεκριμένα, η TWP, στην οποία συμμετέχουν οι Qair Marine SAS (με 42,5%), η DEME Concessions (Wind) NV (με 42,5%) και η Aspiravi International NV (με 15%), «κλείδωσε» θαλάσσια οικόπεδα με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW.

Πρόκειται για:

  • Το Cluaran Deas Ear, ένα έργο σταθερής θεμελίωσης ισχύος 1 GW
  • Το Cluaran Ear-Thuath, έργο πλωτών αιολικών ισχύος 1 GW που προβλέπεται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις.

Η κοινοπραξία έχει ήδη προχωρήσει σε εκτενή αξιολόγηση των περιβαλλοντικών και τεχνικών παραμέτρων των συγκεκριμένων περιοχών του ScotWind και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις ειδικότερες μελέτες για την κατασκευή του έργου εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία, σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση της Σκωτίας καθώς και με τις τοπικές κοινότητες και τις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη σχετικής αλυσίδας εφοδιασμού και τεχνογνωσίας, που θα έχει μεγάλα οφέλη για την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Qair, Louis Blanchard δήλωσε ότι ο όμιλος θα αφοσιωθεί πλήρως στην έγκαιρη παράδοση των δύο υπερσύγχρονων καινοτόμων έργων, συμβάλλοντας ενεργά στο στόχο της Σκωτίας να επιτύχει το net-zero έως το 2045.

Το «παρών» και στην Ελλάδα

Πηγές του γαλλικού ομίλου, μιλώντας στο newmoney, εξέφρασαν την πρόθεση της Qair να δώσει το «παρών» και στις ελληνικές θάλασσες.

Ήδη η Qair θεωρείται από τους πρωτοπόρους στα πλωτά αιολικά, εστιάζοντας και αναπτύσσοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος σε σχέση με αυτήν της σταθερής θεμελίωσης, ενώ κρίνεται και ως η καταλληλότερη για την περίπτωση των ελληνικών θαλασσών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Qair έχει ήδη υπό κατασκευή το έργο EolMed στη Γαλλία, – Port La Nouvelle-, το πρώτο υπεράκτιο πλωτό αιολικό πάρκο στη Μεσόγειο, το οποίο αναπτύσσεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 18 χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 62 μέτρων. Το EolMed θα έχει ισχύ 30 MW και θα παράγει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 50.000 σπίτια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney, ο γαλλικός όμιλος έχει μεγάλες βλέψεις για την Ελλάδα και σκοπεύει να συμμετάσχει δυναμικά στους αντίστοιχους διαγωνισμούς που θα οργανωθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας.

Όλα αυτά βέβαια ανάλογα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά και την αποθήκευση ενέργειας θα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σε έναν περίπου μήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της Qair και για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών έχει εκφραστεί στις ηγεσίες των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης. Μια τέτοια προοπτική, όπως είναι προφανές, έχει πολύπλευρη διάσταση καθώς αυτά τα έργα απαιτούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που «εμπεριέχουν» μεγάλο ποσοστό εθνικής προστιθέμενης αξίας και άρα άμεσης συμβολής στην τοπική και εθνική ανάπτυξη.

Προς το παρόν, ο εγχώριος βραχίονας του γαλλικού ομίλου, με επικεφαλής τον Φρανκ Βαλαβάνη, -εμπειρότατο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς-, δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για έργα συνολικής ισχύος 410 MW.

Μεταξύ αυτών και το mega φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 250 MW, -από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα-, στα Φάρσαλα το οποίο εντάχθηκε τον Δεκέμβριο στις στρατηγικές επενδύσεις. Πρόκειται για επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης, ενώ θα παράγει συνολικά 426,758GWh ενέργειας κατ’ έτος, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει οκτώ βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα των 20 MW έκαστο και συνολικής ισχύος 160 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Στυλίδας στη Φθιώτιδα.