Σε κάθετη πτώση και σε επίπεδα πολύ προ του πολέμου στην Ουκρανία υποχωρεί σήμερα η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Κυριακή 28 Μαΐου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 50,92 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση κατά 24,98% σε σχέση με χθες, που ήταν στα 67,52 ευρώ/MWh, όταν και πάλι σημειώθηκε μεγάλη πτώση κατά 28,42% σε σχέση με τις τιμές της Παρασκευής 26 Μαΐου, που ήταν στα 94,33 ευρώ/MWh.

Με άλλα λόγια, μέσα στο διήμερο του Σαββατοκύριακου η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας υποχώρησε κατά 43,4 ευρώ, καθώς και 63 ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη 24 Μαΐου, που ήταν στα 114 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά τη διακύμανση των τιμών για σήμερα, η χαμηλότερη ήταν μηδενική και η υψηλότερη στα 126,83 ευρώ/MWh. Το κύριο χαρακτηριστικό που οδήγησε σε αυτήν τη ραγδαία υποχώρηση είναι η απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, την ώρα που η συμμετοχή του λιγνίτη είναι σχεδόν μηδενική.

Έτσι, για σήμερα οι ΑΠΕ, με όρους εκλογικής αναμέτρησης, κατακτούν… αυτοδυναμία με ποσοστό 56,90% (που φτάνει το 59,5% μαζί με της Κρήτης), ενώ σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν οι εισαγωγές, με ποσοστό 21,37% και έπονται το φυσικό αέριο με 10,24%, τα υδροηλεκτρικά με 5,90% και ο λιγνίτης με μόλις 0,16%.

Η καθοδική πορεία των τιμών απεικονίζει τη σταδιακή ομαλοποίηση στην ενεργειακή αγορά, η οποία ωστόσο είναι άγνωστο για πόσο διάστημα θα διαρκέσει.

Συνεχίζεται η πτώση του φυσικού αερίου

Σε αντίστοιχη ραγδαία αποκλιμάκωση βρίσκεται τις τελευταίες μέρες και η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή στο σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή του φυσικού αερίου για τα συμβόλαια του Ιουνίου έσπασε και το κάτω φράγμα των 25 ευρώ, κλείνοντας στα 24,82 ευρώ/MWh, καταγράφοντας νέα μείωση κατά 1,25%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

Αντίστοιχα, η τιμή για τα συμβόλαια εκπλήρωσης τον Ιούλιο έκλεισε στα 25,25 ευρώ/MWh και για τον Αύγουστο στα 26,81 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από το 2007.

Διαβάστε ακόμη

«Μπουμ» στην κτηματαγορά: Άνοδος 80% στις μεταβιβάσεις και 55% στις τιμές των ακινήτων

CNBC – Εκλογές στην Τουρκία: Στον φόβο και στον εθνικισμό «ποντάρουν» οι δύο υποψήφιοι (vid)

«Έκλεισε» η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ: Τι περιλαμβάνει ο «πικρός» συμβιβασμός (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ