Με ένα νέο άλμα η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 111 ευρώ η μεγαβατώρα, αντανακλώντας την ανοδική τάση των τελευταίων ημερών στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 111,44 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 28,05% σε σχέση με χθες Κυριακή που ήταν στα 87,03 ευρώ/MWh. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η χαμηλότερη τιμή για σήμερα ήταν στα 69,34 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη στα…υψίπεδα των 211,6 ευρώ/MWh.

Μόλις μια εβδομάδα πριν, το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Αυγούστου οι χονδρεμπορικές τιμές είχαν υποχωρήσει στα 59,65 ευρώ/MWh και στα 53,3 ευρώ/MWh αντίστοιχα, λόγω της απόλυτης κυριαρχίας των ΑΠΕ που οδήγησαν για πέντε περίπου ώρες και σε μηδενικές τιμές. Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα μάλλον ανήκουν πλέον στο παρελθόν…

Πέραν της σημαντικής αύξησης της ζήτησης για σήμερα και παρά την δυναμική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, η χονδρεμπορική τιμή τραβάει την ανηφόρα, προϊδεάζοντας για ένα δύσκολο φθινόπωρο.

Ειδικότερα, οι ΑΠΕ κατέχουν για σήμερα ποσοστό 51,61%, με το φυσικό αέριο να έρχεται δεύτερο με 30,46% και να ακολουθούν οι εισαγωγές με 8,46% και τα υδροηλεκτρικά με 5,75%, ενώ ο λιγνίτης έχει εξαφανιστεί.

Έτσι, επί της ουσίας η ανοδική τάση του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά οδηγεί σε αύξηση της τιμής της εγχώριας αγοράς Επόμενης Ημέρας και αυτή με τη σειρά της αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα και τα τιμολόγια των προμηθευτών για τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου στο σημείο αναφοράς του TTF κινείται ανοδικά φτάνοντας πριν λίγες μέρες και τα 40 ευρώ/MWh. Στην τελευταία συνεδρίαση, της περασμένης Παρασκευής, 18 Αυγούστου, τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 37,7 ευρώ/MWh, ενώ για τον Οκτώβριο στα 43,1 ευρώ/MWh και για τον Νοέμβριο στα 52,4 ευρώ/MWh.

Το «βαρόμετρο» της Αυστραλίας

Ένας από τους λόγους που εντείνουν την αβεβαιότητα στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεγάλες υποδομές LNG στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εργαζόμενοι σε μία από τις βασικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας θα κατέβουν σε απεργία εάν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Woodside Energy Group Ltd. μέχρι την Τετάρτη, σχετικά με τους μισθούς και τους άλλους όρους τους.

Η Offshore Alliance, μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα, ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι οι εργαζόμενοι «υπέγραψαν ομόφωνα» να δοθεί στην Woodside περιθώριο μέχρι το κλείσιμο των εργασιών την Τετάρτη.

Παράλληλα προειδοποίησαν ότι η απεργία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να ειδοποιούν επτά ημέρες πριν από την έναρξη της κινητοποίησης.

Η Woodside δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνεχίζει να συμμετέχει «ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και ότι «έχει σημειωθεί θετική πρόοδος».

Η απειλή απεργιών στην Αυστραλία έχει φέρει μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα στην Ευρώπη και την Ασία τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αγοραστές LNG αναστέλλουν τις αγορές και ζητούν χαλαρότερους όρους παράδοσης για να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις.

Επίσης οι εργαζόμενοι στα βασικά εργοστάσια LNG της Chevron Corp. στην Αυστραλία άρχισαν να ψηφίζουν για απεργία την Παρασκευή. Οι διακοπές στις εγκαταστάσεις Woodside και Chevron θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

 

Διαβάστε ακόμη

Τομ ντε Βος (CEGEKA): «Γιατί αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα»

Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Kρυπτονομίσματα: Πανικός στην αγορά λόγω Evergrande και Binance – Ο ρόλος του Έλον Μασκ (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ