Ενέργεια & Περιβάλλον

Ρεύμα: Plan Β για τη βιομηχανία από το ενεργειακό κόστος

  • newsroom


Περιορίζουν ή αναστέλλουν την παραγωγική τους δύναμη και την εξαγωγική τους δραστηριότητα καθώς συνεχίζονται η έκρηξη τιμών και οι ακραίες διακυμάνσεις της αγοράς ηλεκτρισμού

Φρένο στην βιομηχανική δραστηριότητα και τις εξαγωγές βάζει και στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος, περιορίζοντας ή ακόμη και αναστέλλοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις. Η έκρηξη τιμών και οι ακραίες διακυμάνσεις της αγοράς ηλεκτρισμού συνεχίζονται, δημιουργώντας κύμα αβεβαιότητας στην βιομηχανία και τις επιχειρήσεις που βλέπουν να εκτινάσσεται το κόστος παραγωγής. Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης τιμών από τα υψηλότερα επίπεδα Δεκεμβρίου, λόγω καιρικών συνθηκών και LNG φορτίων από τις ΗΠΑ, παραμένουν υψηλά και σήμερα προβλέπεται να κινηθούν στα 211 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με χθες κατά 42%.

Η άνοδος των τιμών, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αθήνας -Πειραιά  ξεπερνάει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με αποτέλεσμα να προκαλεί κατάσταση «συναγερμού» και σε υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες, ετοιμάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους για να μην κατεβάσουν ρολά. Αυτό όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των βιομηχανιών επιδρά αρνητικά «στην αγορά και δημιουργεί ελλείψεις σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία ή η οικοδομή, με συνέπεια την περιορισμένη προσφορά που καταλήγει σε νέο γύρο ανατιμήσεων».

Την ζοφερή κατάσταση στον κλάδο παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι του ΣΒΑΝ στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων.

Ο ΣΒΑΠ προτείνει την προστασία των καταναλωτών Μέσης Τάσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με παροχή δυνατότητας για επιλογή σταθερού τιμολογίου για 1-2 έτη (κυμαινόμενο με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό), ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτησή από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας.

Επίσης, ο σύνδεσμος ζητά την δυνατότητα σύναψης ειδικής τιμής για τους καταναλωτές Μέσης Τάσης και ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με τους παρόχους Ηλεκτρικής Ενέργειας, με βάση κριτήρια όπως το ενεργειακό προφίλ, το ύψος κατανάλωσης, εφαρμογή μπόνους εκπτώσεων κ.α

Από τα επιπλέον μέτρα, ξεχωρίζουν η πρόταση για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, καθώς σήμερα η τιμή υπολογίζεται με το μηχανισμό της επόμενης μέρας και βασίζεται στη μεταβολή των τιμών του φυσικού αερίου.

Με αυτό το μηχανισμό και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποθέματα ασφάλειας, οι ημερήσιες μεταβολές είναι μεγάλες και μεταφέρονται στην κατανάλωση.

Ο ΣΒΑΠ προτείνει επιπλέον νομοθετικές παρεμβάσεις για τη σύναψη μεσοπρόθεσμων συμβάσεων των επιχειρήσεων MT με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το μέσο συνολικό κόστος ενέργειας και με πρόβλεψη ασφαλίστρου κινδύνου έναντι ακραίων διακυμάνσεων των χρηματιστηριακών τιμών.

Προτείνεται επίσης, η αφαίρεση-και όχι η αναστολή- της χρέωσης υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) & του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για τις επιχειρήσεις ΜΤ.

Όπως αναφέρει η βιομηχανία, το τιμολόγιο των ΑΠΕ δεν αντιστοιχεί στο μικρότερο κόστος που έχουν. Τα υπερβάλλοντα έσοδα της πράσινης ενέργειας πρέπει να διανεμηθούν, ώστε να μειωθεί η τιμή της ενέργειας.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τονίζουν ότι υποχωρούν οι χρεώσεις ΥΚΩ που επιβάρυναν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξοικονόμηση από τα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Αυτό το αποθεματικό να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις ΜΤ.

Ο ΣΒΑΠ αναφέρεται επίσης στην δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το σύνολο των επιχειρήσεων, με την κατανάλωση να εισάγεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας, ώστε να επιτρέπεται η ένταξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων ΜΤ.

Ακόμη προτείνονται:

-. Οι επιχειρήσεις ΜΤ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών αλλά και αυτές που έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα να μην χρεώνονται με ΕΤΜΕΑΡ.

-Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην Ηλεκτρική Ενέργεια και στο Φυσικό Αέριο:

α)Για τις επιχειρήσεις με αμιγώς εξαγωγικό προφίλ να επιστρέφεται ο ΕΦΚ σε συναρτήσει της αξίας των εξαγωγών τους, όπως ακριβώς γίνεται και με το πετρέλαιο. Ειδικά για τις ενεργοβόρες εξαγωγικές επιχειρήσεις που η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αποτελούν μεγάλο μερίδιο του κόστους παραγωγής τους, ο ΕΦΚ αποτελεί αντίστοιχα σημαντικό μέρος του λογαριασμού της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.β. Η χρέωση του ΕΦΚ στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο να γίνεται με βάση τους ελάχιστους δείκτες που ορίζει η αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ.

-Net Metering – η λύση στις αυξήσεις ρεύματος. Θα αποτελέσει όντως λύση με:

α. Αξιοποίηση από τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τις Περιφέρειες όλων των διαθέσιμων πόρων και των χρηματοδοτικών μέσων που διατίθενται από την ΕΕ για επιδότηση των επιχειρήσεων ΜΤ για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

β. Απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των φωτοβολταϊκών μέσω fast track διαδικασιών.

γ. Εφαρμογή του Virtual Net Metering για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις ΜΤ, που το μέγεθος της κατανάλωσης τους αλλά και η γεωγραφική θέση, τις δεσμεύουν και δεν καθιστούν πραγματοποιήσιμη την εφαρμογή του. Για παράδειγμα μία ενεργοβόρα βιομηχανία Μέσης Τάσης με εγκατεστημένη ισχύ 4 MWh, για να μπορέσει να εφαρμόσει το Net Metering χρειάζεται θεωρητικά έκταση 50 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη που πρέπει να βρίσκεται είτε στο ίδιο οικόπεδο είτε σε όμορο. Είναι πρακτικά αδύνατον αυτή η μεγάλη έκταση να υπάρχει δίπλα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις ΜΤ, πόσο ακόμα και να πληροί η έκταση αυτή τις προδιαγραφές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (χρήση γης, κλίση, προσανατολισμός κλπ).

Η κυβέρνηση εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επεκτείνοντας το δίχτυ προστασίας και στους επαγγελματίες του κλάδου.