Με την εμφάνιση των πρώτων χαμηλών θερμοκρασιών αυτές τις ημέρες, οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας πήραν την…ανιούσα.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 128,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση κατά 41,61% σε σχέση με χθες Κυριακή.

Προηγήθηκε ένα Σαββατοκύριακο χαμηλών τιμών λόγω υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, ενώ σήμερα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το φυσικό αέριο παίρνει τη…ρεβάνς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η χαμηλότερη τιμή για σήμερα ήταν στα 85,08 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα…υψίπεδα των 237,53 ευρώ/MWh, έναντι 42,89 ευρώ/MWh και 135,91 ευρώ/MWh που ήταν αντίστοιχα χθες.

Έτσι, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή είχαμε κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστά συμμετοχής της τάξης του 60%-62%, αλλά και αυξημένες εισαγωγές, με τις τιμές στη χονδρική να διαμορφώνονται στα 98,34 ευρώ/MWh και στα 90,60 ευρώ/MWh αντίστοιχα, για σήμερα το φυσικό αέριο βρίσκεται στην πρώτη θέση του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 39,02, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 29,6% και έπονται ο λιγνίτης με 14,03%, οι εισαγωγές με 11,01% και τα υδροηλεκτρικά με 4,79%.

Σταθερό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη 

Όσο για τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Έτσι, την προηγούμενη Παρασκευή, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν στα 45,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 1,9%, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο του 2024 στα 46,7 ευρώ/MWh και για τον Φεβρουάριο στα 47,05 ευρώ/MWh. 

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πώς θα κινηθούν οι τιμές όσο θα εισερχόμαστε πλέον στην καρδιά της χειμερινής περιόδου, οπότε και θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες θέρμανσης…

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Ανασχηματισμός τέλος (υπουργοί, καλά Χριστούγεννα), κλαίνε τον ΣΥΡΙΖΑ (στις Σπέτσες ο Στέφανος και στην Brasserie Lorraine ο Τσίπρας), το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς και οι μπίζνες του Κούτρα

Τα ρεκόρ του 2023 και τα κρίσιμα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ