Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο προμηνύει η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα επίπεδα των 25 ευρώ η μεγαβατώρα, μεταφέροντας καλά νέα για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, η τιμή χονδρεμπορικής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου κινείται κοντά στα 76 ευρώ η μεγαβατώρα όταν τον Γενάρη έκλεισε 17 ευρώ υψηλότερα, στα 93 ευρώ.

Η πορεία της αγοράς που έχει επιστρέψει στην κανονικότητα δείχνει ότι ο ανταγωνισμός στις σταθερές χρεώσεις αλλά και στα κίτρινα τιμολόγια μπορεί να οξυνθεί καθώς η τιμή της κιλοβατώρας προσφέρει τιμολόγια σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού υποστηρίζουν ότι με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι πάροχοι μπορούν να λανσάρουν μπλε τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας κάτω από 10 λεπτά και ακόμη χαμηλότερα στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια που βασίζονται στην διακύμανση της τιμής χονδρεμπορικής.

Πάντως μετά το θόρυβο που ξέσπασε με το 8μηνο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο, οι εταιρείες εμφανίζονται διστακτικές να βγάλουν μαζικά προϊόντα σταθερής χρέωσης παρότι οι τιμές στα προθεσμιακά προϊόντα είναι ιδιαίτερα προσιτές και δικαιολογούν ελκυστικότερα τιμολόγια.

Την διαφοροποίηση έκανε τις τελευταίες μέρες η Protergia, με το εξάμηνο μπλε τιμολόγιο που ανακοίνωσε στην τιμή των 9,75 λεπτών ανεξαρτήτου κατανάλωσης, με σταθερή χρέωση όλες τις ώρες και πάγιο 9,9 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma, μαζί με το πάγιο το πρόγραμμα προσφέρεται κάτω από τα 13 λεπτά/KWh, για μηνιαία κατανάλωση έως 300 KWh.

Η φθίνουσα πορεία του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής προμηνύει καλύτερες τιμές και στο ειδικό τιμολόγιο. Αν διατηρηθούν οι τρέχουσες τιμές στην χονδρική, τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης που έχει ορίσει ο κάθε προμηθευτής και διαμορφώνει την τιμή του πράσινου τιμολογίου. Στην περίπτωση της ΔΕΗ που έχει και την πλειοψηφία των καταναλωτών, το κατώτερο όριο αυτού του μηχανισμού έχει τεθεί στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα. Επομένως με τα σημερινά επίπεδα τιμών, η τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να πέσει στα 9 έως 10 λεπτά χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται η έκπτωση συνέπειας.

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο που να διαταράξει την ήσυχη, πτωτική πορεία του φυσικού αερίου, οι διεθνείς προβλέψεις δείχνουν ότι μπορεί να δούμε τιμές TTF, 20 ευρώ η μεγαβατώρα ή ακόμη και χαμηλότερα.

Διαβάστε ακόμη

Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου το «μπρα ντε φερ» Viva – JP Morgan – Το χρονικό της αντιδικίας και οι αποστάσεις της fintech

Aραβική «άνοιξη» στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ