Σε έντονα καθοδική τροχιά έχουν εισέλθει οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος στην εγχώρια αγορά το τελευταίο τριήμερο. Έτσι, για σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου η μέση τιμή της μεγαβατώρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται σε 48,85 ευρώ, έναντι 55,72 ευρώ το Σάββατο καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 12,33%. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα την Τετάρτη 22 Απριλίου η τιμή βρισκόταν στα 114,5 ευρώ. Έτσι, έχει απωλέσει 65,65 ευρώ μέσα σε ένα τετραήμερο.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Από την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα μέχρι τις ανεβασμένες εισαγωγές που έχουν εκτοπίσει το φυσικό αέριο από τη δεύτερη θέση, αλλά και την έντονα μειωμένη ζήτηση, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες.

Για χθες και σήμερα, μιλάμε για Σαββατοκύριακο όπου παραδοσιακά η ζήτηση υποχωρεί, μαζί και οι τιμές για να ακολουθήσει συνήθως από Δευτέρα ένα «τίναγμα» προς τα πάνω.

Πάντως, αυτό το Σαββατοκύριακο η ζήτηση είναι αρκετά πιο πεσμένη, ενώ όσον αφορά τη διακύμανση της τιμής, είναι χαρακτηριστικό ότι από χθες στο κατώτατο άκρο έχουμε επιστρέψει σε έντονα αρνητικό έδαφος.

Αρνητικές τιμές

Έτσι για σήμερα (όπως και χθες) η κατώτατη τιμή είναι στα -50 ευρώ/MWh, κυρίως από τις 11.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ η ανώτατη στα 137,7 ευρώ/MWh, από τις 6 το απόγευμα και μετά όταν μπαίνουν περισσότερο στο σύστημα οι (ακριβότερες) μονάδες φυσικού αερίου.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ είναι πρώτες με ποσοστό 47,88%, -που είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με λίγες μέρες πριν-, ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι εισαγωγές, με ποσοστό 20,72%, ενώ το φυσικό αέριο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 18,85% και έπονται τα υδροηλεκτρικά με 8,67%, ο λιγνίτης με 3,77% και τέλος η αποθήκευση με 0,10%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την Τετάρτη μέχρι σήμερα η χονδρεμπορική τιμή έχει μειωθεί διαδοχικά κατά 23,04%, κατά 13,08%, κατά 27,25% και κατά 12,33%.

Ασφαλώς, από αύριο ξεκινά μια νέα εργάσιμη εβδομάδα, -που περιλαμβάνει όμως και την απεργία της Πρωτομαγιάς-, οπότε το πιθανότερο είναι η τιμή να πάρει ξανά την ανηφόρα.

Το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 44 ευρώ/MWh, ενώ στις 17 Απριλίου είχε υποχωρήσει στα 38,8 ευρώ/MWh.

Την περασμένη Παρασκευή στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο έκλεισαν στα 44,81 ευρώ καταγράφοντας ανεπαίσθητη ημερήσια μείωση κατά 0,11%.

Εάν λάβουμε υπόψη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της εκεχειρίας και των ειρηνευτικών συνομιλιών στο μέτωπο ΗΠΑ,Ισραήλ και Ιράν, σε συνδυασμό και με τις εντεινόμενες σοβαρές συνέπειες από την «απενεργοποίηση» των Στενών του Ορμούζ, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι μάλλον απίθανο να υποχωρήσουν. Μάλιστα, στο βαθμό που το τοπίο δεν ξεκαθαρίσει σε θετική κατεύθυνση στις αρχές της εβδομάδας πιθανά να δούμε μια νέα εκτίναξη όπως έγινε τον Μάρτιο…

Διαβάστε ακόμη 

Τραμπ: «Μοναχικός λύκος» ο ύποπτος από την Καλιφόρνια – Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοκρατία μας δέχεται επίθεση

Ουάσιγκτον: 31χρονος από την Καλιφόρνια ο ένοπλος που εισέβαλε στο σημείο ελέγχου στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Χάουαρντ Σατζ (RAND Corporation): Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα