Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα κρατήσει την πολιτική έξω από τις αποφάσεις που θα λάβει για την παραγωγή πετρελαίου, για χάρη του «κοινού καλού» ήτοι της σταθεροποίησης των τιμών ενέργειας.

Κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ο ΟΠΕΚ ωστόσο που απαρτίζεται από 13 χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει δράση κατά της Ρωσίας, που αποτελεί βασικό εταίρο της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+ και αποτελεί και η ίδια μια εκ των πιο μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου

Μιλώντας νωρίτερα στο CNBC, ο Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν μπιν Αμντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ανέφερε ότι ακόμα και η ύπαρξη του οργανισμού εξαρτάται από τον διαχωρισμό της αποστολής που έχει να σταθεροποιήσει τις τιμές από άλλους γεωπολιτικούς παράγοντες, ακόμα και από μια ευρέως καταδικαστέα εισβολή.

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τάχθηκαν υπέρ ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα που παροτρύνει τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή και να αποσύρει όλα τα στρατεύματα και ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε ότι υπάρχουν άλλα φόρουμ μέσω των οποίων το Βασίλειο θα μπορούσε να εκφράσει τη γνώμη του για τις ενέργειες της Ρωσίας, σε συμφωνία με την παγκόσμια κοινή γνώμη.

«Όταν πρόκειται για τον ΟΠΕΚ+, έχω το προνόμιο να μετέχω 35 χρόνια και γνωρίζω καλά πώς καταφέραμε να συμβιβάσουμε τις πολιτικές μας διαφορές γι’ αυτό που θεωρείται ως κοινό καλό για όλους μας», ανέφερε ο υπ. Ενέργειας, στο περιθώριο συνάντησης στο Ντουμπάι.

Με τις απόψεις του Σαουδάραβα υπουργού συντάσσεται και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, Σουχαΐλ Αλ Μαζρουέι, που επίσης υπογράμμισε ότι ο οργανισμός συνέχισε να λειτουργεί κι όταν μέλη του βρίσκονταν σε πόλεμο, χωρίς να παίρνει το μέρος κάποιας πλευράς. Η μόνη αποστολή του ΟΠΕΚ+, είναι να σταθεροποιήσει την αγορά.

Διαβάστε ακόμη:

Ενέργεια: Οι πληρωμές σε ρούβλια και οι ανησυχίες για τα ακυρωμένα φορτία της Ρεβυθούσας

Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν μανιωδώς ρολόγια των 60.000 ευρώ

e-αποδείξεις: Πώς να αποφύγετε τα πρόστιμα και να κερδίσετε μέχρι 2.300 ευρώ