Ενέργεια & Περιβάλλον

ΣΑΚΕΛ Τεχνική: Η εταιρεία που προωθεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα

  • Σταύρος Γριμάνης


Η «Σακελλαρίου Γεώργιος και Σία» εξασφάλισε χθες από τη ΡΑΕ βεβαίωση παραγωγού για πάρκο συνολικής ισχύος 630 MW στην περιοχή του Κιλελέρ - Η αίτηση είχε υποβληθεί στον κύκλο του Ιουνίου

Μια μικρή και εν πολλοίς άγνωστη εταιρεία φέρεται να σχεδιάζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα.

Η εταιρεία αυτή είναι η ΣΑΚΕΛ Τεχνική («Σακελλαρίου Γεώργιος και Σία Ε.Ε.»), η οποία εξασφάλισε χθες από τη ΡΑΕ βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στη θέση Ψυχικό, της Δημοτικής Ενότητας Ενιππέα, του Δήμου Κιλελέρ Φαρσάλων.

Η σχετική αίτηση είχε υποβληθεί στη ΡΑΕ στον κύκλο του περασμένου Ιουνίου και αφορούσε το μακράν μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ για τη συγκεκριμένη περίοδο και όχι μόνο. Τηρουμένων όλων των τυπικών βημάτων (δημοσίευση, καταβολή του εφάπαξ τέλους έκδοσης βεβαίωσης κλπ) το «πράσινο φως» από την Αρχή δόθηκε με σχετική απόφαση του φέρει τη χθεσινή ημερομηνία (25 Ιανουαρίου 2022).

Προφανώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση και μένει να φανεί κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι εάν η συγκεκριμένη αίτηση είχε υποβληθεί στον επόμενο κύκλο μόνο οι εγγυητικές για την έκδοση της βεβαίωσης παραγωγού για ένα έργο τέτοιου μεγέθους θα ανέρχονταν σε 22 εκατ. ευρώ. Και τούτο καθώς, όπως είναι γνωστό, με νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Ιούλιο επιβλήθηκε ως προπαιτούμενο για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής 35.000 ευρώ ανά MW, η οποία προβλέπεται ότι θα επιστρέφεται στους επενδυτές με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή του αιτήματος για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Όσοι όμως, διαθέτουν παλαιότερες της νομοθετικής ρύθμισης άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση της εγγυητικής, θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν στους Διαχειριστές πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης.

Το μέτρο της εγγυητικής κρίθηκε απαραίτητο ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερπληθώρα αιτήσεων για έργα ΑΠΕ και σε ένα τουλάχιστον βαθμό πέτυχε το σκοπό του, αφού στον κύκλο του Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 130 αιτήσεις για έργα ισχύος 1 GW, έναντι 743 αιτήσεων για έργα ισχύος 17,45 GW στον κύκλο του Ιουνίου.

Ποια είναι η εταιρεία

Η ΣΑΚΕΛ Τεχνική, με βάση τα στοιχεία, διαθέτει μεταξύ άλλων φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2 MW στο Μουζάκι Καρδίτσας το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Επίσης, το 2020 ως «ΣΑΚΕΛ Τεχνική Ε.Ε. & Μιχαήλ Κουγιουμτζής» έλαβε έγκριση εγκατάστασης τεσσάρων ανεμομετρητικών ιστών ύψους 30 μέτρων, στην περιοχή Δικέλλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η ΣΑΚΕΛ Τεχνική στον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020 είχε υποβάλει αίτηση για αιολικό έργο ισχύος 28,5 MW στη θέση Μεγάλος Βράχος της Αλεξανδρούπολης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο των 630 MW αποτελεί ένα τεράστιο άλμα. Μέχρι τώρα πάντως δεν είναι γνωστό εάν το συγκεκριμένο project προωθείται σε συνεργασία με άλλους παίκτες της αγοράς, ούτε εάν έχει υποβληθεί αίτηση για την ένταξή του στις στρατηγικές επενδύσεις.