Το ενεργειακό κόστος απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας και παροτρύνει την μετακύλιση στην κατανάλωση, με την κυβέρνηση να δίνει υποσχέσεις στήριξης, με μέτρα που όμως κρίνονται ανεπαρκή.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμπαν χθες βράδυ, κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν στην πρόσκληση του ΣΕΒ για συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος η καυτή ενεργειακή ατζέντα. Στην συνάντηση που συμμετείχαν μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και γνωστοί επιχειρηματίες, μεταφέρθηκε στον υπουργό, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τις εταιρείες να ζητούν να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και να αυξηθεί η στήριξη.

Ο υπουργός επισήμανε πάντως ότι οι επιδοτήσεις δεν θα αυξηθούν πέραν των 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι με βάση τον τιμοκατάλογο Δεκεμβρίου.

Από την νέα χρονιά υποσχέθηκε να προχωρήσει η σύναψη διμερών συμβάσεων μέχρι το 30% της κατανάλωσης που σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιρειών αποτελεί μέτρο που ισοδυναμεί με 15% για συμβόλαια με φυσική παράδοση.

«Το κόστος της βιομηχανίας είναι πολύ υψηλό για να το αντέξουμε χωρίς  PPAs» δήλωσε μεγάλος έλληνας βιομήχανος. «Το ενεργειακό κόστος είναι υπέρογκο, βρείτε άμεσα τρόπο να το μετριάσετε», φέρεται να υπογράμμισε επιχειρηματίας από τον κλάδο των super market.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας, τάχθηκε υπέρ μιας πανευρωπαϊκής λύσης που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.  Νωρίτερα χθες, ο υπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για το LNG που διοργάνωσε ο ΔΕΣΦΑ, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά  την ελληνική πρόταση  για σύσταση κεντρικού μηχανισμού οικονομικής στήριξης των κρατών – μελών, των πολιτών και των επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε η πρόταση, που στηρίζουν περίπου 15 κράτη – μέλη για πλαφόν στο φυσικό αέριο, βρίσκεται στο τραπέζι και είναι αναγκαία την ώρα που η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάνει ανταγωνιστικότητα, πολλές επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή τους ή κλείνουν και έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις πολιτικές και τα μέτρα του ΥΠΕΝ για τη στήριξε στις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων αναφλερθηκε στις διατάξεις του net metering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για να μειωθεί το κόστος της βιομηχανίας αλλά και σε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις για μείωση του κόστους όπως είναι η επέκταση του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού για τις ενεργειακές κοινότητες, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  κ.α

Πριν λίγες ημέρες η Business Europe που είναι η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών συνδέσμων επιχειρήσεων,  στη «Διακήρυξη της Στοκχόλμης», που αποτελεί ένα κείμενο στρατηγικής για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, είχε βάλει στην πρώτη γραμμή την ενέργεια.

Με βάση τα στοιχεία, η μέση ετήσια τιμή λιανικής για τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει αυξηθεί δύο φορές σε σύγκριση με τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά και είναι πολύ υψηλότερα από άλλες περιοχές του πλανήτη».

Για παράδειγμα, οι τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο είναι πέντε με επτά φορές υψηλότερες έναντι των ΗΠΑ. Πολλές επιχειρήσεις απορροφούν αυτό το πρόσθετο κόστος, αλλά ολοένα και περισσότερες αναγκάζονται πλέον να περικόψουν την παραγωγή τους. «Ηδη βλέπουμε σημάδια μεταφοράς της παραγωγής» ενώ «στο άμεσο μέλλον» αναμένονται χιλιάδες λουκέτα, υποστηρίζει η Business Europe.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ριζική λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια ώστε να παραμείνει η Ευρώπη ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός» τονίζεται στη Διακήρυξη.

Στην αρχή του μήνα είχε πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνάντηση με τον ΥΠΕΝ στην οποία η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ είχε παρουσιάσει πέντε συγκεκριμένες προτάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, αλλά και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Πρόκειται για τη συμμετοχή στη διακοψιμότητα (περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας έναντι αποζημίωσης, αρκεί ο μηχανισμός που θα εφαρμοστεί να μην πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της βιομηχανίας), άμεση προώθηση των διμερών συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας (PPAs), την επιτάχυνση των έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων εντός Ελλάδας, τη δυνατότητα για πολυετείς διασυνοριακές συνδέσεις (με πολυετή δικαιώματα διασυνοριακών διασυνδέσεων, άνω των πέντε ετών), και ενεργειακή εξοικονόμηση σε όλους τους τομείς.