Υπεγράφη σήμερα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

H τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στη Λευκωσία, μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου και Yuval Steinitz, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε διαδικτυακά από την Αθήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου. Ο EuroAsia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης, είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών και μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μπορεί να αποτελέσουν τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας”.

Το φιλόδοξο project των 1.208 χιλιομέτρων

Το φιλόδοξο project των 1.208 χιλιομέτρων, –310 χλμ από Ισραήλ μέχρι Κύπρο και 898 χλμ από Κύπρο μέχρι Ελλάδα-, συνάντησε αρκετές δυσκολίες όσον αφορά θεσμικά και τεχνικά ζητήματα, ακόμη και προδιαγραφών συμβατότητας με υφιστάμενες ή σχεδιαζόμενες αντίστοιχες υποδομές. Ωστόσο, αυτά δείχνουν να ξεπεράστηκαν, με τελευταίο την έκδοση το περασμένο καλοκαίρι της τελικής οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής συνεχούς ρεύματος, υψηλής τάσης (HVDC) στην Κύπρο, για τον οποίο η Siemens έχει ήδη επιλεγεί ως ο προτιμητέος «μνηστήρας».

Το κόστος κατασκευής της πρώτης φάσης της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) με δυναμικότητα μεταφοράς 1.000 MW εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ, φέρνοντας σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.

Το έργο της διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) -που παρέμεινε σε καθεστώς PCI- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και το σκέλος της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου.

Η μεγάλη «μάχη» για τα καλώδια

Παράλληλα, και στο φόντο των επίσημων υπογραφών της τριμερούς συνεργασίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η μάχη σε επιχειρηματικό επίπεδο για την υλοποίηση του project. Έτσι στις 15 Μαρτίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στον βασικό διαγωνισμό για τα καλώδια και τις άλλες υποδομές, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών πολυεθνικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός προβλέπει τον σχεδιασμό, προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδίων και των συνοδευτικών υποδομών, ενώ χωρίζεται σε τέσσερα σκέλη στα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν προσφορές για όλα.

Το πρώτο και το δεύτερο σκέλος αφορούν τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου, μήκους 310 χλμ και πόντισης καλωδίου σε μέγιστο βάθος 2.200 μέτρων. Το εκτιμώμενο ύψος των συμβάσεων ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ καθεμιά.

Το τρίτο και τέταρτο σκέλος αφορούν τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, μήκους 898 χλμ και με μέγιστο βάθος πόντισης καλωδίου 3.000 μέτρα. Το εκτιμώμενο ύψος αυτών των συμβάσεων φτάνει τα 630 εκατ. ευρώ για καθεμιά. Έτσι το συνολικό ύψος διαμορφώνεται στα 1,72 δισ. ευρώ.