(Τελευταία ενημέρωση 09:31) Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για περισσότερο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, κάτι που αποτελεί σημαντικό πυλώνα των σχεδίων της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η 27μελής ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρκους Πίπερ.

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη της ΕΕ, πριν καταστεί δυνατό να γίνει νόμος. Οι ψηφοφορίες αυτές είναι συνήθως τυπικές και εγκρίνουν τη συμφωνία χωρίς αλλαγές.

Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο της ΕΕ για μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας 32% μέχρι το 2030.

Η ΕΕ έπαιρνε το 2021 το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, όμως το ποσοστό αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Η Σουηδία έρχεται πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, καθώς παίρνει το 63% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Ιρλανδία οι ανανεώσιμες πηγές εξασφαλίζουν λιγότερο από το 13% της ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Μια ταχεία στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια έχει κρίσιμη σημασία, αν η ΕΕ πρόκειται να τηρήσει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, περιαλμβανομένου του νομικά δεσμευτικού στόχου να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι στόχοι για την ανανεώσιμη ενέργεια έχουν αποκτήσει επιπλέον σημασία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027 – και σχεδιάζει να το πετύχει κυρίως μέσω της τοπικής παραγωγής ενέργειας χαμηλού άνθρακα.

Η επίτευξη των νέων στόχων θα απαιτήσει μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το κλειδί για τον στόχο της Ευρώπης για κλιματική ουδετερότητα και θα μας επιτρέψουν να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την ενεργειακή μας κυριαρχία», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον, επίτροπος ενέργειας. «Με τη συμφωνία αυτή δίνουμε στους επενδυτές ασφάλεια και επιβεβαιώνουμε τον ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρωτοπόρου της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια».

Μείζον ζήτημα η πυρηνική ενέργεια

Ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας αποδείχθηκε το μείζον ζήτημα στον τελικό γύρο των συνομιλιών, με τη Γαλλία να πιέζει την τελευταία στιγμή για να κερδίσει κάποια αναγνώριση για μια τεχνολογία που θεωρεί σχεδόν ισότιμη με την αιολική και την ηλιακή. Η Γαλλία κέρδισε κάποιες παραχωρήσεις, επιτρέποντας στον βασικό πυρηνικό της τομέα να διαδραματίσει ρόλο στην παραγωγή υδρογόνου που απαιτείται για την απεξάρτηση της βαριάς βιομηχανίας από τον άνθρακα.

Η συμφωνία, την οποία είδε το Bloomberg, επιτρέπει σε χώρες όπως η Γαλλία να μειώσουν τους στόχους τους για το πράσινο υδρογόνο στη βιομηχανία κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2030, εάν χρησιμοποιούν κυρίως πυρηνική ενέργεια – και όχι ορυκτά καύσιμα – για την παραγωγή του υπόλοιπου υδρογόνου και παραμείνουν σε καλό δρόμο για την επίτευξη των συνολικών στόχων τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’70: O Παπαγάλος, ο Ποπάϋ, ο “δοσάς” και “τί κουτί-κουτί”

Γλυπτική σώματος χωρίς χειρουργείο – Ολοι οι σύγχρονοι και πιο γρήγοροι τρόποι που “μεταμορφώνουν”

Γιατί το Riva είναι το παντοτινό glamorous σκάφος στην ιστορία της ναυπηγικής