Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει τον τελευταίο χρονικό διάστημα στη διατύπωση διαφόρων προτάσεων για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας διατηρώντας τις βασικές λειτουργίες και δραστηριότητες της καθημερινότητας μας.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ιταλός νομπελίστας φυσικός Τζόρτζιο Παρίζι  δημοσιοποίησε μια μέθοδο για το βράσιμο ζυμαρικών η οποία υποστηρίζει ότι είναι ενεργειακά συμφέρουσα. Ο Παρίζι που εργάζεται στο πανεπιστήμιο Sapienza στη Ρώμη έλαβε το 2021 βραβείο Νόμπελ «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης διαταραχών και διακυμάνσεων στα φυσικά συστήματα από την ατομική ως την πλανητική κλίμακα».

Τι προτείνει

Ο Παρίζι λέει ότι ξεκινάμε τη διαδικασία για το βράσιμο των ζυμαρικών με τον συνήθη τρόπο δηλαδή βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ανοίγουμε τη φωτιά στο φουλ για να φτάσει σε σημείο βρασμού. Μόλις το νερό βράσει ρίχνουμε τα ζυμαρικά αφήσουμε για δύο λεπτά να βράσουν στην ίδια θερμοκρασία και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε ένα καπάκι στην κατσαρόλα και να κλείσουμε τη φωτιά ή να την βάλουμε στη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει η κουζίνα που μαγειρεύουμε.

Σύμφωνα με τον Παρίζι τα ζυμαρικά θα μαγειρευτούν το ίδιο καλά και σωστά όπως με το βράσιμο σε φουλ θερμοκρασία απλά θα πρέπει να τα αφήσουμε στο νερό για περίπου ένα λεπτό περισσότερο από όσο τα βράζουμε με τη συμβατική μέθοδο. Ο Ιταλός επιστήμονας υποστηρίζει ότι έχει δοκιμάσει τη μέθοδο και είναι αποτελεσματική.

Αντιδράσεις

Η συμβουλή του Παρίζι προκάλεσε την έντονη αντίδραση κορυφαίων Ιταλών σεφ προεξέχοντος του φημισμένου καινοτόμου σεφ Αντονέλο Κολόνα. «Δεν νομίζω ότι ο Παρίζι είναι διάνοια στην κουζίνα. Η λύση που προτείνει δεν θα χρησιμοποιηθεί στα κορυφαία εστιατόρια» δήλωσε ο Κολόνα που αναφέρει ότι η μέθοδος που προτείνει ο Παρίζι αφήνει στα ζυμαρικά μια κολλώδη υφή. «Θα είναι μια καταστροφή. Ας αφήσουμε τη μαγειρική στους σεφ και οι φυσικοί να συνεχίσουν τα πειράματα τους στα εργαστήρια» ανέφερε ο σεφ Λουίτζι Πομάτα.

Στο πλευρό του Παρίζι στέκονται διάφοροι συνάδελφοι του υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος που προτείνει είναι λειτουργική. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες μελέτες που έγιναν από τη βιομηχανία των ζυμαρικών οι οποίες δείχνουν ότι ο τρόπος μαγειρέματος που προτείνει ο Παρίζι είναι αποδοτικός ενεργειακά και γευστικά.

Η Unione Italiana Food, η ένωση που εκπροσωπεί τους δημιουργούς ζυμαρικών στην Ιταλία, πραγματοποίησε μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 23,5 κιλά ζυμαρικά ετησίως θα καταναλώνουν 47% λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Παρίζι σε σχέση με την ενέργεια που θα κατανάλωναν με τον συμβατικό βράσιμο.

Διαβάστε ακόμη:

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: Στα τρόφιμα το επόμενο «χτύπημα» 

Μαρσέλο: Τα επενδυτικά «γκολ» του νέου μεγάλου σταρ του Ολυμπιακού

Ο εκλογικός νόμος, η μάχη Ελλάκτωρ-Grimaldi και το σφυρί του Πύργου Αθηνών