Αποστάσεις από το θέμα της φορολόγησης των κερδών των παραγωγών ενέργειας πήρε πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Σε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική που έχει επικρίνει η Αντιπολίτευση για τα windfall profits και προβλέπει και η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αξιοποίηση εργαλείων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Όπως είπε γίνεται πολύ λόγος για τα υπερκέρδη (ουρανοκατέβατα κέρδη κατά την ΕΕ) αλλά οι ισολογισμοί εταιρειών όπως της ΔΕΗ που ενοχοποιείται εμφανίζουν ζημιές.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για λειτουργικά περιθώρια κέρδους ίδια με την προηγούμενη χρονιά (2020), λέγοντας ότι όποιο περιθώριο αποκόμισε η εταιρεία από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το επέστρεψε στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων.

«Βλέπουμε επομένως από τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται ότι οι περισσότερες εταιρείες εμφανίζουν ζημιές άρα ψάχνουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη της αντιπολίτευσης αλλά δεν τα βρίσκουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της απολιγνιτοποίησης ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι έκτακτες συνθήκες του πολέμου απαιτούν αναθεώρηση στρατηγικών σχεδιασμών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής τροφοδοσία της χώρας ακόμη και στην περίπτωση της ολικής διακοπής του φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η Πτολεμαίδα 5 είπε ότι είναι μια αποδοτική μονάδα χαμηλής όμως θερμογόνου δύναμης που αν κριθεί ότι είναι βιώσιμη –κάτι που όπως είπε υπάρχει αμφιβολία- θα παραμείνει ως λιγνιτική μέχρι το 2028.

Για τις υπόλοιπες μονάδες με εξαίρεση τον Άγιο Δημήτριο 5 και την Μελίτη, το σχέδιο προβλέπει ότι θα αποσυρθούν γιατί είναι παλαιάς τεχνολογίας, έχουν εξαντλήσει τις ώρες λειτουργίας και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να αναβαθμιστούν. Για τις δυο πιο σύγχρονες που είναι προγραμματισμένο να κλείσουν τέλος του 2023 είναι πιθανόν όπως είπε να παραμείνουν στο σύστημα ως το 2025. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η χώρα δεν είναι εύκολο να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο ωστόσο είπε ότι λαμβάνει μέτρα με στόχο να το αντικαταστήσει. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι δρομολογούνται οι λύσεις για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας με διπλασιασμό της χωρητικότητας και την διερεύνηση μίσθωσης διαθέσιμου καραβιού για περίοδο 12 μηνών.

Πρόκειται για μια λύση που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα τις επόμενες 6 έως 10 εβδομάδες και να αυξήσει τα φορτία LΝG που φτάνουν στην Ρεβυθούσα.

Αναφέρθηκε επίσης στις δυο επιπλέον υποδομές FSRU στην Αλεξανδρούπολη και στους Αγίους Θεοδώρους λέγοντας ότι πρόκειται για έργα που μαζί με τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα θα δώσουν την δυνατότητα της απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο για αυτό υπάρχουν πιέσεις για να επιταχύνουν.

Διαβάστε ακόμα: 

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες η διαχείριση ιδιωτικού χρέους άνω των 100 δισ. ευρώ

Κοντά σε συμφωνία οι Μπάκος – Καϋμενάκης για την εξαγορά του OPEN – Διαψεύδει η πλευρά Σαββίδη

Σταθόπουλος (BC Partners): Εξετάζουμε νέα επένδυση στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες