Νέο πλαίσιο για την λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων προετοιμάζει το ΥΠΕΝ, με στόχο να δώσει περισσότερα κίνητρα σε δήμους, περιφέρειες και πολίτες για αυτοκατανάλωση και συμψηφισμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως ανέφερε χθες στην βουλή κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 3.000 αιτήσεις για ενεργειακές κοινότητες που ως επί το πλείστον αφορούσαν ιδιώτες.

Με βάση στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, πέρσι είχαν υποβληθεί 1.500 αιτήσεις ωστόσο από αυτές μόλις οι 30 αφορούσαν πραγματικές κοινότητες καθώς οι υπόλοιπες ήταν από ιδιώτες επενδυτές που έχουν όλες τις οικονομικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν και να επενδύσουν στην αγορά των ΑΠΕ.

«Μέχρι σήμερα οι ενεργειακές κοινότητες δεν υπηρετούσαν το σκοπό τους» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του υπουργείου θα κινηθούν σε δύο άξονες.

Ο πρώτος είναι η συμβατότητα του εθνικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ με σκοπό κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και ο δεύτερος είναι η σύνδεση του μηχανισμού με χρηματοδοτήσεις καθώς μέχρι σήμερα υπήρξε δυσκολία πρόσβασης των ενεργειακών κοινοτήτων σε τραπεζική στήριξη.

Ο θεσμός των κοινοτήτων εξετάζεται να συνεχίσει να εξαιρείται των ανταγωνιστικών διαδικασιών ή να ενισχύεται μολονότι είχε ανακοινωθεί το αντίθετο. Χθες το υπουργείο δέχτηκε κριτική για αυτό από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αποτελεί ένα μέτρο που δυσχεραίνει την ανάπτυξή τους.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων χρειάζεται  βελτίωση και στήριξη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει ότι θα επιδοτήσει ΟΤΑ  και περιφέρειες για τη δημιουργία Φ/Π ισχύος 120 MW, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Υπολογίζεται ότι μέσα από το νέο πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Χθες κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο αρμόδιος του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για απαξίωση των ενεργειακών κοινοτήτων αλλά και εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, υποστηρίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, τα τιμολόγια μειώθηκαν κατά 12% ενώ σήμερα το κόστος έχει εκτιναχθεί με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποκοπές.