Την επιχορήγηση δήμων, για τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων -ηλεκτρικών και συμβατικών-, ετοιμάζει το ΥΠΕΝ όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας  Σκρέκας, μιλώντας στην εκδήλωση της Διανέοσις.

Το πρόγραμμα  θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ, με 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού.

Τη νέα δράση «ξεκλειδώνει» ο νέος νόμος για την μικροκινητικότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  η χρηματοδότηση των Δήμων από το Πράσινο Ταμείο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αλλά και οι υπουργικές αποφάσεις για τις προδιαγραφές της εγκατάστασης σταθμών φόρτισης από το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει να εγκατασταθούν κοινόχρηστα δίκτυα ποδηλάτων. Μέσω των σημείων αυτών θα μπορούν οι πολίτες να νοικιάζουν ποδήλατο, αντί να χρησιμοποιούν ταξί ή άλλη συγκοινωνία για τις μετακινήσεις τους.

Τα σημεία που θα υπάρχουν τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα έχουν και υποδομές φόρτισης. Θα φορτίζουν τα ποδήλατα, αν είναι ηλεκτρικά, αλλά θα μπορούν να φορτίζονται, σε ειδικά καθορισμένες θέσεις και αυτοκίνητα.

Στο πρόγραμμα θα περιληφθούν η ανάπτυξη πλατφόρμας απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών για τη φόρτιση ηλεκτρικών ΙΧ και τη μίσθωση ποδηλάτων, εφαρμογές για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και σύνδεση της πλατφόρμας διαχείρισης συσκευών με άλλες υπηρεσίες (έξυπνη στάθμευση με ασύρματους αισθητήρες, πληροφοριακά συστήματα ΚΤΕΛ, ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ κτλ).

Οι κοινόχρηστοι χώροι ποδηλάτων εκτιμάται ότι θα μειώσουν την χρήση ΙΧ, τον αριθμό ατυχημάτων και θα συμβάλλουν στην δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης κινητικότητας με ενοποιημένη και αποτελεσματική πληροφόρηση πολιτών.

Όσοι δήμοι καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο αυτό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ -πλην των μητροπολιτικών- θα έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους σύγχρονες υπηρεσίες εφάμιλλες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.