Tο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της  κυβέρνησης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται πάνω σε πέντε άξονες παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα οι πέντε άξονες είναι οι εξής:

  • Αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος
  • Έργα φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο
  • Έργα τηλεθέρμανσης
  • Προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας και
  • Βελτίωση του αστικού τοπίου και προστασία της φύσης

Στην παρουσίαση, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η Κυβέρνηση έλαβε την φιλόδοξη, αλλά αναγκαία απόφαση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας προς μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση. Έχουμε τη βούληση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τα εργαλεία για να το κάνουμε πράξη. Σκοπός μας είναι να δίνουμε λύσεις και, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, να στηρίζουμε τις προσπάθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, νομοθετούμε τη δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνδέονται με την υψηλή τάση και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Σκρέκας το πρωί της Δευτέρας (13/2) πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς, στην Κοζάνη, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό Οικονομικών – Αρμόδιο για θέματα φορολογικής πολιτικής, Απόστολο Βεσυρόπουλο, την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας αναφέρθηκε στις νέες υποδομές για την τηλεθέρμανση για τις οποίες διατίθεται το ποσό των 170 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν σε προσιτά επίπεδα, ώστε να έχουν διασφαλίσει τη θέρμανσή τους όλα τα σπίτια και τα καταστήματα. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «έχει εκπονήσει 54 έργα, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για κρίσιμες υποδομές στη Δυτική Μακεδονία» και συμπλήρωσε ότι «η λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Στα έργα υποδομής, ο Υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και υλοποιούμε σημαντικά έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Μακεδονία, συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, εντάσσουμε περισσότερα από 1.000 στρέμματα στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα κι από όλα αυτά, η τοπική κοινωνία θα έχει μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη»

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης από τα οποία επωφελήθηκαν καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 4 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιφέρεια αυτή επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για το οποίο διατέθηκαν 52,6 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 20.000 είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αλλάζω συσκευή».

Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτή που είχε έως τώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: Πόσα δισ. δολάρια θα κοστίσει ο σεισμός στην οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: H καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 4 μηνών – Άλμα έως 5% στις τράπεζες, ποιες μετοχές «απογειώθηκαν»

Ναυλαγορά: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι σε ένα «ρευστό» γεωπολιτικό και χρηματοοικονομικό σκηνικό