Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Σουηδίας το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη δράση της πάλαι ποτέ πρότυπης εταιρείας διαχείρισης σκουπιδιών, NMT Think Pink, η οποία κατηγορείται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό έγκλημα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Μάλιστα, για το θέμα σχηματίστηκε βαρύ κατηγορητήριο για συνολικά έντεκα άτομα, μεταξύ τους την επονομαζόμενη «βασίλισσα των σκουπιδιών» επιχειρηματία, Μπέλα Νίλσον. Οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον περιφερειακού δικαστηρίου στο Κάρλσταντ.

Η εταιρεία κατηγορείται πως προχώρησε σε παράνομη απόρριψη ή και ταφή δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων σε 21 τοποθεσίες σε 15 δήμους σε όλη τη Σουηδία, πολλές φορές ακόμη και μέσα σε δάση. Τα απορρίμματα περιλάμβαναν και επικίνδυνα και τοξικά υλικά, για τα οποία δεν υπήρχε καμία μέριμνα ιδιαίτερης διαχείρισης, θέτοντας τις τοπικές κοινωνίες και τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο.

Η υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στη σουηδική κοινωνία που είναι γνωστή για τις υψηλές περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες της άρχισε να ξετυλίγεται περίπου τρία χρόνια πριν, όταν τμήματα της Στοκχόλμης «πνίγηκαν» στον καπνό μετά από φωτιά που ξέσπασε σε παράνομη χωματερή της εταιρείας.

Η προκαταρκτική έρευνα του επικεφαλής εισαγγελέα Άντερς Γκούσταφσον κατέληξε σε ένα πόρισμα-καταπέλτη 45.000 σελίδων, το οποίο εκθέτει τις πρακτικές της εταιρείες και τις συνέπειες που επέφεραν στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Κάνει λόγο δε, ανοιχτά για «το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό έγκλημα στη Σουηδία».

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα Goteborts-Posten, η εταιρεία έχει απορρίψει χωρίς έλεγχο τουλάχιστον 200.000 τόνους απορριμμάτων, αν και το πραγματικό νούμερο θεωρείται πως είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα επηρεάσει τις αγορές η πιθανή έγκριση των spot bitcoin ETFs τον Ιανουάριο (γράφημα)

Αυξάνoνται οι τιμές εισιτηρίων για Ιταλία και Κρήτη από 1/1/2024 (πίνακας)

Helleniq Energy: Τροποποιείται το καταστατικό και το Δημόσιο θα διορίζει 3 μέλη αντί 4 στο ΔΣ (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ