Να «ξεκλειδώσει», τη φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική αγορά ρεύματος, σκοπεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προχωρώντας στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τρίτη το απόγευμα, βρίσκεται στο γραφείο της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για το ύψος των υπερκερδών. Η ρυθμιστική αρχή έχει προχωρήσει σε δύο διαφορετικούς υπολογισμούς με ελάχιστες αποκλίσεις ως προς το αποτέλεσμα.

Στον πρώτο υπολογισμό, τα υπερκέρδη επιμερίζονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους: Η πρώτη, είναι για το πεντάμηνο από τον Αύγουστο του 2022 που τέθηκε σε εφαρμογή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και η μηνιαία πρόβλεψη τιμών με την οποία τιμολογείται το ρεύμα, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2022. Η δεύτερη περίοδος υπολογισμού, περιλαμβάνει το τρίμηνο Γενάρη έως Μάρτιο του 2023 επεκτείνοντας την εφαρμογή του μέτρου και στην τρέχουσα χρονιά και η τρίτη αφορά τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο του 2023.

Οι μήνες αυτοί αθροίζουν υπερκέρδη ύψους €276 εκατομμυρίων. Το ποσό αναπροσαρμόζεται ελαφρώς προς τα κάτω στα 250 εκατομμύρια κατά τον υπολογισμό των συγκυριακών κερδών σε 11μηνη βάση που έκανε η ρυθμιστική αρχή (Αύγουστο 2022-Ιούνιο 2023). H διαφορά ύψους 26 εκατ. από τον πρώτο υπολογισμό αποδίδεται σε συμψηφισμό τυχόν υπερεσόδων μιας περιόδου με τις ζημίες που μπορεί να είχε μια εταιρεία κάποια άλλη περίοδο, επειδή η πρόβλεψή της βασίσθηκε σε χονδρεμπορικές τιμές μικρότερες από αυτές που καταγράφηκαν πραγματικά.

Στοιχεία για τα υπερκέρδη των εταιρειών είχε ζητήσει από την ΡΑΕΕΥ η πολιτική ηγεσία το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου. Όμως οι εταιρείες, επικαλούμενες τότε την καλοκαιρινή περίοδο πήραν πίστωση χρόνου και έστειλαν τα στοιχεία στην Ρυθμιστική Αρχή στα τέλη Αυγούστου, πλην 4 εξ αυτών με πολύ μικρά μερίδια αγοράς που δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου (ΒΙΟΛΑΡ, ΕΛΤΑ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Β. ΜΑΡΚΟΥ, ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ).

Με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι προμηθευτές ενέργειας ενσωμάτωσαν το ρίσκο της αγοράς και τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, καταλήγοντας ακόμη και σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με την περίοδο εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής κάτι που έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία της ΡΑΑΕΥ πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Έτσι τα υπερκέρδη που παρήγαγε η χονδρεμπορική αγορά μεταφέρθηκαν στη λιανική, τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε πριν ένα χρόνο να φορολογήσει με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους προμηθευτές ενέργειας.

Σύμφωνα μάλιστα με το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τα υπερκέρδη έπρεπε να βεβαιωθούν έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022 με την έκδοση  της σχετικής ΚΥΑ καθώς από τότε ο ρυθμιστής είχε αποστείλει στην πολιτική ηγεσία την μεθοδολογία υπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ  έχει προτείνει ένα εύλογο περιθώριο δραστηριότητας ύψους 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες των παρόχων και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

Στην πορεία το υπουργείο αποφάσισε να μεταθέσει το χρόνο εφαρμογής του μέτρου για τον Μάρτιο του 2023, χρονοδιάγραμμα που παρατάθηκε εκ νέου λόγω εκλογών. Η κυβέρνηση επανέρχεται τώρα με το ξεπάγωμα των ρυθμίσεων για τις οποίες πιέζει εδώ και μήνες και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε στη φορολόγηση των υπερκερδών για πρώτη φορά πριν 1,5 χρόνο, ξεκινώντας από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, από τον οποίο έχει εισπράξει € 340 εκατομμύρια ως έκτακτη εισφορά. Επιπλέον, έχει επιβληθεί τέλος αλληλεγγύης και για τα διυλιστήρια, μέτρο το οποίο έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσφατα, η διοίκηση της Μotor Οil κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά ξεκίνησαν να καταβάλλονται, λέγοντας ότι η πρώτη δόση πληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και η εξόφληση θα γίνει το Φεβρουάριο του 2024 με μηνιαία καταβολή 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους

Ο Κικίλιας και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό του Bob (του μάστορα), το παρεάκι της κονόμας και ο Ιρλανδός γαιοκτήμων του Πόρτο Χέλι 

Τράπεζες: Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις για τα… μίνι μορατόρια της κακοκαιρίας Daniel

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ