Το σχέδιο… εκτάκτου ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την περίοδο της πανδημίας ενεργοποιούν εκ νέου οι τράπεζες, αναστέλλοντας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους τις δόσεις των ενήμερων δανείων των δανειοληπτών που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel.

Δεδομένου ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της καταστροφής σε νοικοκυριά, αλλά κυρίως επιχειρήσεις πελάτες τους, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανοίγματα πέριξ των δύο δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και υπό την πίεση ανάσχεσης ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες – διά του εκπροσώπου τους, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) – ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, την εφαρμογή μίνι μορατόριων. Ποιους, όμως, αφορά, πως και κυρίως πότε θα τεθούν σε ισχύ; Το newmoney, μέσα από έξι ερωτήσεις – απαντήσεις, επιχειρεί να ρίξει λίγο περισσότερο φως στο νέο σχέδιο των τραπεζών, διευκολύνοντας έτσι, τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

1. Ποιους αφορά η αναστολή δόσεων των δανείων;

Τα μέτρα αυτά αφορούν στους πληγέντες, οι οποίοι εμπίπτουν στην περίμετρο προστασίας των κρατικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, ακόμα και εάν κάποιος δανειολήπτης που έχει πληγεί οικονομικά, υποβάλει αίτημα και δεν εμπίπτει στους δικαιούχους για την αναστολή δόσης, η τράπεζα θα εξετάσει το αίτημα, προτείνοντας κατά περίπτωση τη βέλτιστη και πιο συμφέρουσα λύση.

2. Πότε θα τεθεί σε ισχύ η αναστολή;

Απαραίτητη προυπόθεση για να λάβει κάποιος δανειολήπτης την αναστολή της δόσης θα πρέπει να έχει προηγουμένως επικοινωνήσει με την τράπεζα συνεργασίας του. Όπως επισημαίνει η ΕΕΤ, άλλωστε, το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβληθεί με όλα τα μέσα επικοινωνίας (είναι δυνατή η φυσική ή ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος) απευθείας στην τράπεζα.

3. Το επίμαχο μέτρο καλύπτει μόνο τα ενήμερα δάνεια;

Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούχοι του μέτρου είναι όσοι έχουν ενήμερα ή δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πάντως, η κάθε τράπεζα θα εξειδικεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης.

4. Είναι απαραίτητο να μπω σε καθεστώς αναστολής;

Όχι. Αν και το μέτρο θεωρείται οριζόντιο, καλύπτοντας ένα συγκεκριμένο φάσμα πελατών (σ.σ. τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές), με τη διάρκεια της αναβολής πληρωμών να είναι ίδια, δηλαδή, μέχρι τέλη του 2023, ενώ η τροποποίηση αφορά – τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα – μόνο στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών και όχι σε άλλους όρους ( π.χ. αλλαγή επιτοκίου), είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε δανειολήπτη να αποφασίσει εάν θα κάνει χρήση ή όχι.

5. Τι θα ισχύσει με τους τόκους;

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι τόκοι που δεν πληρώνονταν προστίθεντο στο κεφάλαιο κατά τη λήξη της περιόδου αναστολής και επιμερίζονταν στις υπόλοιπες δόσεις του δανείου. Το πιθανότερο είναι αυτό να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση, αν και οι τράπεζες θα προχωρήσουν στις απαιτούμενες διευκρινήσεις εν ευθέτω χρόνω.

6. Τι ισχύει σε περίπτωση που το δάνειό μου διαχειρίζεται servicer;

Οι εταιρείες διαχείρισης ανακοίνωσαν προσφάτως τα δικά τους μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές. Σε αυτά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα αναστολής της δόσης. Όπως, ωστόσο, σημειώνουν στο newmoney υψηλόβαθμες πηγές του κλάδου, θα υπάρχει προσωποποιημένη λύση, αφού ο δανειολήπτης προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αξίζει να αναφερθεί πως τα ανοίγματα των servicers στις πληγείσες περιοχές υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ με τρία δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Στα €276 εκατ. το ύψος της έκτακτης εισφοράς για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους

Ο Κικίλιας και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό του Bob (του μάστορα), το παρεάκι της κονόμας και ο Ιρλανδός γαιοκτήμων του Πόρτο Χέλι 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ