Στην κορυφή του παγκόσμιου πίνακα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους βρίσκεται η Ινδία με τα υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Dyson, ενώ ακολουθούν οι: Κίνα, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Νότια Κορέα.

Στον κατάλογο των πόλεων με τα υψηλότερα μέσα ετήσια επίπεδα PM2.5, κατατάσσεται το Δελχί, και ακολουθούν το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Σενζέν και το Μπουσάν, όπως αναφέρουν οι Times of India.

Η εταιρία Dyson διεξήγαγε την έρευνα Global Connected Air Quality Data σχετικά με την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο, μελετώντας πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από περίπου 2,5 εκατ. ιονιστές-καθαριστές αέρα Dyson Purifiers από το 2022 έως το 2023 σε κατοικίες 39 χωρών στον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Dyson πρόκειται για έρευνα που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν, επισημαίνοντας πως παρότι τα δεδομένα βασίζονται στα στοιχεία από τους ιονιστές Dyson και επομένως δεν είναι αντιπροσωπευτικά για κάθε χώρα, οι πληροφορίες διαμορφώνουν μία εικόνα για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κατοικιών σε κλίμακα που δεν είχε καταστεί εφικτή έως σήμερα.

Η μελέτη εστίασε σε δύο τύπους ρύπων: PM2.5 και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC). Τα PM2.5 είναι σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρά, ενώ μία ανθρώπινη τρίχα έχει διάμετρο περίπου 70 μικρά. Τα σωματίδια είναι αόρατα στο γυμνό μάτι, μπορούν να εισέλθουν στην αναπνευστική οδό, παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενέχουν κινδύνους για την υγεία και αποτελούν πεδίο αυξανόμενης επιστημονικής και υγειονομικής έρευνας.

Η εταιρία αναφέρει πως πηγές τέτοιου είδους σωματιδίων είναι η καύση –ξυλόσομπες, μαγείρεμα, θέρμανση με φυσικό αέριο-, η γύρη, το τρίχωμα κατοικίδιων, η σκόνη. Από την άλλη, οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι αέριοι ρύποι, όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη, οι οποίοι μπορούν να εκπέμπονται από δραστηριότητες όπως η καθαριότητα ή το μαγείρεμα, καθώς και από προϊόντα όπως αποσμητικά και σπρέι σώματος, κεριά, έπιπλα και έπιπλα.

Το πρόγραμμα Dyson Global Connected Air Quality Data ανέλυσε περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δεδομένα, για να κατανοήσει τις συμπεριφορές των χρηστών και να συγκρίνει την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Για την Ινδία χρησιμοποιήθηκαν 37.013 ιονιστές αέρα Dyson.

«Η Ινδία κατέγραψε τα υψηλότερα μέσα ετήσια επίπεδα PM2.5, ακολουθούμενη από την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Νότια Κορέα, ενώ όσον αφορά τα μέσα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων σε εσωτερικούς χώρους, η Ινδία κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα στις 10 πρώτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Επιπλέον, το Δελχί βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των επιπέδων PM2,5, μεταξύ των πόλεων που μελετήθηκαν, με τα υψηλότερα ετήσια μέσα επίπεδα PM2,5 σε εσωτερικούς χώρους ακολουθούμενο από το Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Σενζέν και το Μπουσάν».

Ο Διευθυντής Μηχανολογίας για την Περιβαλλοντική Μέριμνα, Ματ Τζένινγκς της εταιρίας δήλωσε: «Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε το πραγματικό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών σε όλο τον κόσμο. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε άμεσα τις προκλήσεις που “αντιμετωπίζουν” οι καθαριστές Dyson σε πραγματικά περιβάλλοντα και μας παρέχει στοιχεία για να κατασκευάσουμε ολοένα καλύτερα μηχανήματα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Ωστόσο, τα δεδομένα που καταγράφουμε δεν είναι απλώς ένα εργαλείο μηχανικής, αλλά μεταφέρονται στην εφαρμογή MyDyson σε πραγματικό χρόνο και μέσω μηνιαίας αναφοράς βοηθούν τους ιδιοκτήτες να κατανοήσουν καλύτερα την ποιότητα του αέρα».

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, περνάμε περισσότερο χρόνο στα σπίτια μας, αναφέρεται στην έκθεση, με αποτέλεσμα να διανύουμε το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους -στο σπίτι, στη δουλειά ή για αναψυχή.

Τα στοιχεία, λοιπόν, αποκάλυψαν ότι η χειμερινή περίοδος ήταν η πιο επιβαρυμένη από άποψη σωματιδιακής ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ψυχρός καιρός σημαίνει ότι κρατάμε τα παράθυρα κλειστά και ενδεχομένως θερμαίνουμε το χώρο με φυσικό αέριο, ξυλόσομπα ή ανάβουμε κεριά.

Εντούτοις, δεν παρουσιάζουν όλες οι χώρες μεγάλη σωματιδιακή ρύπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναλυτικότερα, «ο Μάρτιος ήταν ο πιο μολυσμένος μήνας για 8 χώρες, ακολουθούμενος από τον Ιανουάριο, για 7 χώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Μάρτιος ήταν ο πιο μολυσμένος μήνας, το μέσο επίπεδο PM2,5 ήταν υπερδιπλάσιο του Ιουλίου, του μήνα με το χαμηλότερο καταγεγραμμένο μηνιαίο επίπεδο ρύπανσης».

Ο επικεφαλής Εντατικής Φροντίδας του University College του Λονδίνου και πρόεδρος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Dyson, καθηγητής Χιου Μοντγκόμερι, δήλωσε: «Όλοι θεωρούμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πρόβλημα που αφορά σε εξωτερικούς χώρους ή το δρόμο. Η έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι ελλιπής. Τα ευρήματα της Dyson μας δίνουν μια πολύτιμη εικόνα των πραγματικών επιπέδων ρύπανσης στα σπίτια σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τα μοτίβα της ρύπανσης καθημερινά, μηνιαία και ανά εποχή».

Οι India Times επισημαίνουν πως η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο αέρας εντός των σπιτιών μπορεί να είναι χειρότερος από ότι σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπου η ρύπανση κορυφώνεται ιδίως στο Δελχί, με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να είναι οι πιο μολυσμένοι μήνες.

Τα επίπεδα PM2.5 υπερβαίνουν τα πρότυπα υγείας που έχει θέσει ο ΠΟΥ, με αποτέλεσμα τον περασμένο Νοέμβριο να δοθεί εντολή για κλείσιμο των σχολείων στο Νέο Δελχί, αφού τοξική και κίτρινη τοξική «ομίχλη» είχε καλύψει την πόλη. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν οι αγρότες καίνε τα άχυρα από τους ορυζώνες τους στα βόρεια της χώρας.

«Είναι σοκαριστικό ότι ο αέρας μέσα στα σπίτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρέθηκε να είναι κατά 15% χειρότερος από ό,τι έξω, παγιδεύοντας ουσιαστικά το καυσαέριο στο εσωτερικό. Στην πραγματικότητα, σε όλη την Ινδία, ο εσωτερικός αέρας γίνεται 41% πιο μολυσμένος κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών και στο Δελχί είναι ακόμη χειρότερος, αγγίζοντας το 48%», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη όπου ο αέρας είναι χειρότερος τη νύχτα, στην Ινδία, η πιο μολυσμένη ώρα στο εσωτερικό ήταν μεταξύ 7 π.μ. και μεσημεριού.

Αρνητικό ρεκόρ για το Μιλάνο

Στην κορυφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους -σε κλίμακα πόλεων- κατατάσσεται το Μιλάνο καταγράφοντας κατά μέσο όρο 2,63 φορές υψηλότερα επίπεδα PM2,5 στους εσωτερικούς χώρους το 2022, συγκριτικά με άλλες πόλεις που μελετήθηκαν. Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 3,46 και τον Ιανουάριο 3,48, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε τον Μάρτιο με 4,17 φορές υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων.

Μετά το Μιλάνο, αρνητικά ρεκόρ κατέγραψαν η Σενζέν στη Νότια Κίνα (με ετήσια επίπεδα PM2,5 σε εσωτερικούς χώρους 97% υψηλότερα από τα εξωτερικά), το Άμστερνταμ (76%), η Σεούλ (53%), η Μαδρίτη (50%), η Μελβούρνη (40%), η Βιέννη (37%), η Σιγκαπούρη (36%) και η Νέα Υόρκη (35%). Από τις 35 πόλεις που μελετήθηκαν οι 21 κατέγραψαν υψηλότερα ετήσια μέσα επίπεδα PM2.5 σε εσωτερικούς χώρους από ό,τι σε εξωτερικούς. Αναλύοντας τα μηνιαία δεδομένα 8 πόλεις κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα PM2,5 σε εσωτερικούς από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους για κάθε μεμονωμένο μήνα του έτους: Σενζέν, Νέα Υόρκη, Μελβούρνη, Μιλάνο, Ρώμη, Σεούλ, Βιέννη και Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη

Greek Investment Forum με Μητσοτάκη – Ντίμον και αιχμή τράπεζες, υποδομές και ενέργεια

Η θεομηνία Ντάνιελ… γκρεμίζει το πρόγραμμα χρηματοδότησης των έργων υποδομής

Τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο συναγωνίζονται τα lear jets

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ