Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία κινδυνεύουν να προκαλέσουν de facto εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο καθώς η νομική υπηρεσία της Ε.Ε. συνέταξε ένα προκαταρκτικό πόρισμα, με βάση το οποίο ο μηχανισμός που απαιτεί ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τις επιβληθείσες κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας εξακολουθούν να εξετάζουν εξονυχιστικά αυτή την αρχική εκτίμηση, ενώ η Ολλανδία έχει ήδη δώσει εντολή στις ενεργειακές της εταιρείες να αρνηθούν το νέο σύστημα πληρωμών υπό το φως της νομικής ανάλυσης της ΕΕ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει διευκρινίσεις ή προσαρμογές στο διάταγμά της που ενδεχομένως να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και οι εταιρείες θα προχωρήσουν. Η Μόσχα αντλεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα από την Ευρώπη για αγορές ενεργειακών προϊόντων, κάτι που τη βοήθησε να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα τις επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ.

Εάν όμως εφαρμόσει την απειλή της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε αγοραστές που δεν συμμορφώνονται, αυτό θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ, η οποία λαμβάνει το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά η μετάβαση θα πάρει χρόνο. Την ίδια ώρα επεξεργάζεται το έκτο πακέτο κυρώσεων της, ωστόσο οι κινήσεις με στόχο τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αναγκαστικά λαμβάνουν υπόψη τους την εξάρτηση της από αυτά.

Η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πλήγμα 220 δισεκατομμυρίων ευρώ (238 δισεκατομμύρια δολάρια) στην παραγωγή της τα επόμενα δύο χρόνια, εάν η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου διακοπεί άμεσα, σύμφωνα με κοινή πρόβλεψη οικονομικών ινστιτούτων. Αυτό ισοδυναμεί με μια ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 6,5% και θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση άνω του 2% το επόμενο έτος.

Το ιστορικό της νέας κρίσης

Στις 31 Μαρτίου, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που όριζε ότι οι «μη φιλικοί» αγοραστές του φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν τις μεταφέρει στην Gazprom PJSC, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Μια προκαταρκτική ανάλυση από νομικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πληρωμές που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα θα παραβίαζαν τις κυρώσεις της Ε.Ε. Με αυτή την εκτίμηση συμφώνησαν και οι νομικοί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμικού οργάνου που αποτελείται από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.

Η Κομισιόν ενημέρωσε για την ανάλυση τα κράτη-μέλη αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν με τη σειρά τους τις 150 εταιρείες που έχουν συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ολλανδική κυβέρνηση, πριν λίγες ημέρες, προέτρεψε τις εταιρείες της χώρας να αρνηθούν τους νέους όρους πληρωμής του φυσικού αερίου που απαιτεί η Ρωσία.

«Η ολλανδική κυβέρνηση συμφωνεί με το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται στις ολλανδικές εταιρείες να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ολλανδία είναι σχετικά χαμηλές, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 4% περίπου των αποστολών του ρωσικού γίγαντα στην ΕΕ και την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναγνώρισε την έκθεση της Επιτροπής προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία παράκαμψη των κυρώσεων από πίσω πόρτες»

Ωστόσο, δεν είπε εάν η κυβέρνησή του συμφωνεί με την αξιολόγηση, ούτε διευκρίνισε ποια μέτρα θα λάβει η Γερμανία που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, αφού το ήμισυ του φυσικού αερίου και του άνθρακα που χρειάζεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Νέο πακέτο κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα έκτο πακέτο κυρώσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμούς σε ορισμένες εισαγωγές πετρελαίου και άλλων προϊόντων, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, αλλά κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για πλήρες εμπάργκο.

Πάντως είναι απίθανο η Επιτροπή να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο μέχρι τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Σερένα Γουίλιαμς κυνηγά το ρεκόρ όλων των εποχών: 24 τίτλοι single Grand Slam 

«Φρενάρει» η αγορά ακινήτων, όχι όμως και οι τιμές (πίνακες) 

Από την Αστυπάλαια στην κορυφή της Google – Το success story δύο Ελληνίδων