Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 37 εκατ. κάτοικοι, δηλαδή το 94% του πληθυσμού στην Καλιφόρνια, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από το σφοδρό πέρασμα του συστήματος «ανανάς εξπρές» που έπληξε περιοχές από την Σάντα Μπάρμπαρα έως το Λος Άντζελες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία είχε προειδοποιήσει για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, υπολόγιζε διάστημα 24-36 ωρών συνεχούς βροχής, ωστόσο εκτιμάται ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα απασχολήσουν την πολιτεία για ολόκληρο τον Φεβρουάριο με τον ρυθμό να κορυφώνεται σε ορισμένες περιοχές και τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων να αυξάνεται σημαντικά.

Η ισχυρή βροχή -καταγράφηκαν ακόμα και 25 εκ. βροχής- σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους που ξεπερνούν τα 100 χλμ./ώρα, δυσχεραίνουν την κατάσταση και το έργο των περίπου 8.5000 διασωστών που κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν πολίτες αλλά και να διανείμουν σχεδόν επτά εκατ. σακιά άμμου.

Περίπου μισό εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ, να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ κεντρικές και νότιες κομητείες, ενώ χιλιάδες πολίτες έλαβαν εντολή εκκένωσης σε περιοχές της νότιας και βόρειας Καλιφόρνια.

Τμήματα της πολιτείας είχαν ήδη πληγεί προ ημερών από το πρώτο «ατμοσφαιρικό ποτάμι» της εβδομάδας με ανέμους και χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα.

Πριν ένα χρόνο η Καλιφόρνια είχε βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις με το πέρασμα καταιγίδας-κόλαση, μία από τις «πιο θανατηφόρες καταστροφές στην ιστορία της πολιτείας», όπως είχε χαρακτηριστεί αφού άφησε πίσω της περισσότερους από 20 νεκρούς.

«Ατμοσφαιρικό ποτάμι»

Τι είναι, όμως, το «ατμοσφαιρικό ποτάμι» που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του προκαλώντας θανάτους και καταστροφές;

Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί είναι μακριές και σχετικά στενές ζώνες υδρατμών που σχηματίζονται πάνω από έναν ωκεανό και μοιάζουν με ποτάμια αφού πέφτουν τεράστιες ποσότητες βροχής προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε ανθρώπινες απώλειες και σημαντικές υλικές ζημιές.

Κατά το καιρικό αυτό φαινόμενο μεταφέρεται σημαντική ποσότητα υδρατμών από τον Ειρηνικό Ωκεανό προς τον βορρά, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και έχει τη μορφή ενός μονοπατιού από σύννεφα που εκτείνεται έως και 400-600 χιλιόμετρα.

Τα «ατμοσφαιρικά ποτάμια» εμφανίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είναι κυρίως αισθητά στη δυτική ακτή των ΗΠΑ αφού βρίσκονται πίσω από το 30% έως 50% των ετήσιων βροχοπτώσεων και είναι ζωτικής σημασίας για τις προμήθειες νερού αν είναι ασθενή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να προκαλέσουν καταιγίδες που οδηγούν σε πλημμύρες και κατολισθήσεις και εκτιμάται ότι μπορούν να μεταφέρουν 7-15 φορές τη μέση ποσότητα νερού που εκβάλλεται καθημερινά από τον ποταμό Μισισιπή, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα «ατμοσφαιρικά ποτάμια» επιμηκύνοντας και διευρύνοντάς τα κατά 25%, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν περισσότερη υγρασία με επικίνδυνες συνέπειες.

Ο Σίλβιο Γκουάλντι, επικεφαλής του Ευρωμεσογειακού Κέντρου σχετικά με την κλιματική αλλαγή (CMCC) επισήμανε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica πως ο μηχανισμός της εξάτμισης του νερού από τη θάλασσα είναι φυσιολογικός, αλλά εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη «η ατμόσφαιρα περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών». Κατά συνέπεια τα «ατμοσφαιρικά ποτάμια» μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ροή συγκριτικά με το παρελθόν.

Όσο για το σύστημα «ανανάς εξπρές» είναι ένα μόνο είδος «ατμοσφαιρικού ποταμού», τα οποίο πήρε το όνομά του από την προέλευσή του καθώς μεταφέρει ζεστούς υποτροπικούς υδρατμούς από τον Ειρηνικό και συγκεκριμένα εντοπίζεται γύρω από τα νησιά της Χαβάης. Συστήματα τέτοιου είδους είναι ισχυρά και συνοδεύονται από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Φέτος είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενο σε συνδυασμό με το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, το οποίο αναμένεται να φέρει ακόμα περισσότερες καταιγίδες στην Καλιφόρνια.

Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ατμοσφαιρικά ποτάμια στη Μεσόγειο; Σύμφωνα με τον Γκουάλντι η Μεσόγειος είναι μικρή για να ευνοήσει την πρόκληση τέτοιου φαινομένου στα δικά μας γεωγραφικά μήκη και πλάτη «ωστόσο μπορεί να συμβεί στον Ατλαντικό. Και δεδομένου ότι οι “ατμοσφαιρικοί ποταμοί” ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα, τα αποτελέσματα μπορούν να εκδηλωθούν και εδώ».

Photo: GettyImages

Διαβάστε ακόμη

DZ Bank: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν – «Κυνηγούν» σε αποδόσεις τα ισπανικά ομόλογα (γραφήματα)

Ιερό άσυλο: Καλόγριες μετατρέπουν μοναστήρι σε… Airbnb – Από πού ξεκινούν οι τιμές (pics)

Χατζηδάκης: Ορόσημο για την οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο το IPO του Ελ. Βενιζέλος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ