Το ελληνικό νησί της Τήλου κέρδισε το τρίτο βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ενεργειακά υπεύθυνα νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το νησί των Δωδεκανήσων των περίπου 400 κατοίκων κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πρωτοστατήσει στην μετάβαση σε μια ενεργειακή πολιτική περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος, χάρη στη δέσμευση του Δήμου αλλά και την κουλτούρα των κατοίκων της, εισήγαγε ένα καινοτόμο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, αποτελώντας πρότυπο για άλλα νησιά και τοπικές κοινότητες. Το βραβείο που θα λάβει η Τήλος συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 ευρώ που προέρχεται από το πρόγραμμα Horizon 2020.

Πρωταθλητής στην ΕΕ για το 2020 ήταν το νησί Aero της Δανίας που έχει καταφέρει να συνδυάσει την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για την ηλεκτροδοτηση του, ενώ όλα τα δημόσια κτήρια της νήσου χρησιμοποιούν βιομάζα και ηλιακή ενέργεια για ψύξη και θέρμανση. Το δανικό νησί αναμένεται να απεξαρτηθεί πλήρως από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030. Το βραβείο που θα λάβει το Aero συνοδεύεται από το ποσό των 500.000 ευρώ.

Το δεύτερο έπαθλο των 250.000 ευρώ πήγε στο νησί El Hierro, των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, το οποίο καλύπτει το 60% των ενεργειών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι τοπικές αρχές προσφέρουν δωρεάν φόρτιση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμη:

S&P Global: H Ελλάδα η πιο κερδισμένη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπεγράφη η σύμβαση για το αναπτυξιακό έργο – Ξεκινά η κατασκευή του

Έχετε οφειλές και οικογενειακό εισόδημα έως 21.000 ευρώ; Έτσι θα σώσετε το σπίτι σας από πλειστηριασμό