Μόλις το 5% των παγκόσμιων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη. Και όλοι αυτοί οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εγκαταστάσεις με καύση άνθρακα.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο Colorado Boulder, με επικεφαλής τον Ντον Γκραντ, Καθηγητή Κοινωνιολογίας και συνεργάτη του Renewable and Sustainable Energy Institute του Πανεπιστημίου, ανέλυσε τα προφίλ εκπομπών 29.078 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων από 221 χώρες και βρήκε ποιοί είναι οι «υπερ -ρυπαίνοντες».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πιο ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν όλες οι μονάδες άνθρακα που λειτουργούν αναποτελεσματικά σε σχέση με την ποσότητα ενέργειας που παράγουν.

Οι δέκα κορυφαίοι ρυπογόνοι σταθμοί βρίσκονται στην Πολωνία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research Letters. Η Νότια Κορέα διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μεταξύ των δέκα κορυφαίων υπερ-ρυπαντών. Η Ινδία έχει δύο και οι άλλες χώρες που αναφέρονται παραπάνω έχουν από μία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, η ένταση των εκπομπών των δέκα χειρότερων εγκαταστάσεων υπερέβη την αντίστοιχη των άλλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων στις χώρες τους το 2018 σε ποσοστό από 28,2% έως 75,6% σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτοί οι σταθμοί είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικοί στην καύση άνθρακα, όπως έδειξε η έρευνα.

«Γιατί αυτές οι αναποτελεσματικές μονάδες χρησιμοποιούνται τόσο πολύ, είναι ένα θέμα ώριμο για μελλοντική έρευνα», ανάφεραν οι συγγραφείς.

Η μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι παγκόσμιες εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι υπερ -ρυπαντές μειώσουν τις εκπομπές τους.

Εάν το κορυφαίο 5% των ρυπαντών μείωνε την ένταση των εκπομπών του στον παγκόσμιο μέσο όρο για τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, οι εκπομπές CO2 στον κόσμο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 25%, διαπίστωσε η μελέτη.

Εάν οι μονάδες άνθρακα και πετρελαίου στο 5% των ρυπαντών μεταβούν στο φυσικό αέριο, οι παγκόσμιες εκπομπές θα μειωθούν κατά 29,5%. Τέλος, εάν το 5% των ρυπαντών ενσωματώσει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 48,9%, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ακτιβιστές του κλίματος είναι να καθορίσουν ποιος ακριβώς φταίει για την κλιματική κρίση», δήλωσε ο Γκράντ. «Η μελέτη μας αρχίζει να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα στον εντοπισμό των υπερβολικά ρυπαινόντων», συμπλήρωσε.