Με τον χειμώνα να «δείχνει τα δόντια» στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν την Πέμπτη άνοδο της τάξης του 5,2%.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 5,2% φτάνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου. Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη πιθανότατα θα υποχωρήσουν κατακόρυφα τον Δεκέμβριο έπειτα από έναν Νοέμβριο με σχετικά ήπιο καιρό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Maxar Technologies και Marex, οι θερμοκρασίες κατά τον πρώτο μήνα του χειμώνα ενδεχομένως να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο.

Ένας «σκληρός» χειμώνας θα μπορούσε να καταστήσει τη Γηραιά Ήπειρο ακόμη πιο εκτεθειμένη σε περαιτέρω πιέσεις του εφοδιασμού μετά και τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) βοήθησε στην αναπλήρωση των ρωσικών ροών και στο φουλάρισμα των δεξαμενών, αλλά τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές πιο πάνω από το κανονικά για την εποχή επίπεδα τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και πλήττοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η Ευρώπη προσπαθεί να τρέξει την κατασκευή υποδομών για να λαμβάνει περισσότερο LNG, με τη Γερμανία να αναμένεται να έχει έτοιμα τα πρώτα της τερματικά αυτόν τον μήνα. Αλλά εάν οι χαμηλές θερμοκρασίες πλήξουν και την Ασία, η ζήτηση στην περιοχή θα μπορούσε να εκτιναχθεί και να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τα φορτία, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο των τιμών.

Προς το παρόν, η όρεξη της Κίνας για LNG έχει περιοριστεί και οι υψηλές διεθνείς τιμές καθιστούν τα φορτία λιγότερο ελκυστικά. Οι εισαγωγές LNG μειώθηκαν κατά 22% μέχρι τον Οκτώβριο. Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 4,5% υψηλότερα στα 153 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη

Πυροσβεστική: Προκήρυξη για 3.600 μόνιμες θέσεις – Οι προϋποθέσεις

Black Friday: Aύξηση αγορών στα e-shops

Η Neuralink του Μασκ υπόσχεται… «θαυματουργό» εγκεφαλικό τσιπάκι