Ένα ακόμη τεράστιο βήμα κάνει αυτές τις ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς ξεκινούν οι εργασίες για το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Συγκεκριμένα άρχισαν οι προετοιμασίες για το Dogger Bank A, την πρώτη από τις τρεις φάσεις (ισχύος 1,2 GW) του mega project Dogger Bank, συνολικής ισχύος 3,6 GW. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στον κόσμο, που θα αναπτυχθεί σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τις βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας.

Οι εργασίες αφορούν μια γεωφυσική έρευνα κατά μήκος του διαδρόμου καλωδίων Dogger Bank Aexport στη Βόρεια Θάλασσα, που θα διενεργήσει το ερευνητικό σκάφος Geo Ranger από τις 28 Μαρτίου μέχρι περίπου τις 15 Απριλίου.

Η γεωφυσική έρευνα περιλαμβάνει την απόκτηση δεδομένων υψηλής ανάλυσης, στο κύτος Multi Beam EchoSounder (MBES) και οπτικών επιθεωρήσεων με τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) για διασταυρώσεις αγωγών και στόχους δυνητικού ενδιαφέροντος.

Το Dogger Bank ανήκει στην κοινοπραξία των SSE Renewables, Equinor και Eni. Η SSE Renewables ηγείται της κατασκευής και παράδοσης και των τριών φάσεων, ενώ η Equinor θα λειτουργήσει το αιολικό πάρκο μετά την ολοκλήρωσή του. Η συνολική επένδυση στο Dogger Bank αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 9 δις ευρώ

Το τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 277 ανεμογεννήτριες GE Haliade-X 13 MW και GE Haliade-X 14 MW και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται για το 2026, οπότε το Dogger Bank θα είναι σε θέση να παρέχει περίπου το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο project συμμετέχει και η Ελληνικά Καλώδια η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς από τα 28,33 GW εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη, τα 12,8 GW, βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίστοιχα από τα 28 GW νέων έργων που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν έως το 2026 τα 13 GW αφορούν και πάλι βρετανικά θαλάσσια οικόπεδα.

Το βρετανικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές θάλασσες

Υπό αυτό το πρίσμα, το έντονο βρετανικό ενδιαφέρον για τα σχέδια εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Ένα ενδιαφέρον που ξεκίνησε πριν έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2021, όταν οργανώθηκε από τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα μια πρώτη επιχειρηματική συνάντηση μεταξύ βρετανικών και ελληνικών ενεργειακών ομίλων με αυτό το αντικείμενο. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη αντίστοιχη εκδήλωση, με τη συμμετοχή μεγάλων εγχώριων παικτών όπως η Motor Oil, ο όμιλος ΕΛΠΕ, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΕΝΤΕΚΑ κ.α.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης για να ανοίξει και στη χώρα μας η αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όπου αναμένεται και το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο. Όπως είναι γνωστό, έχει τεθεί στόχος για την ανάπτυξη στις ελληνικές θάλασσες έργων ισχύος 2 GW έως το 2030 και ήδη έχουν συγκροτηθεί οι πρώτες συμμαχίες μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων. Έτσι, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει την ανάπτυξη έργων, δυναμικότητας άνω του 1,5 GW, σε συνεργασία με την Ocean Winds (EDP-Engie), η Mytilineos συμπράττει με την δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου και η RF Energy (συμφερόντων των οικογενειών Φειδάκη και Ρέστη) σύστησαν πρόσφατα την εταιρεία «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.», για την ανάπτυξη έργων 850 MW στην Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο. Αντίστοιχα πλάνα έχουν στα σκαριά και άλλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι.

Κατά την πρόσφατη εκδήλωση, η βρετανική πλευρά δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια με τεχνογνωσία και κεφάλαια μέσω της UK Export Finance, η οποία μπορεί να χορηγεί δάνεια σε όσους προμηθεύονται βρετανική τεχνολογία, αλλά και να παρέχει εγγυήσεις προς τις τράπεζες.