Σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Γερμανίας για ένα πιθανό πακέτο διάσωσης ύψους έως και 9 δισ. ευρώ βρίσκεται η Uniper, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για τον γερμανικό κολοσσό φυσικού αερίου, όπως δάνεια, ανάληψη μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και μετακύλισης μέρους της αύξησης του κόστους στους πελάτες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, όσο και η Uniper, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Uniper ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ρευστότητα. Τη Δευτέρα η μετοχή της βυθίστηκε 28%, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 4,14 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία κοστίζουν στη Uniper 30 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος η κρίση στο φυσικό αέριο να προκαλέσει κατάρρευση στην αγορά, σχεδόν όπως επηρέασε η Lehman Brothers την οικονομική κρίση του 2008.

Η Γερμανία έχει χτίσει το οικονομικό της μοντέλο στο φτηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πλέον παλεύει με τη μείωση των προμηθειών και την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, καθώς η Μόσχα τιμωρεί την Ευρώπη για την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο στους καταναλωτές για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ο φόβος των αγορών, η MREL και η επίσκεψη Ενρία

Gazprom: Προτείνει πληρωμές σε ρούβλια και για το LNG

Ευρωαγορές: «Χαμηλές πτήσεις» και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη