Το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα δυναμικότητας 27 MW με χρηματοδότηση από την Alpha Bank εξασφαλίζει η Γαλλική εταιρεία VALOREM.

Το αιολικό πάρκο, θα απορροφήσει συνολικές επενδύσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ και ανήκει εξ ολοκλήρου στη VALOREM, η οποία εξασφάλισε εγγυημένη σταθερή τιμή (feed in tariff) τον Ιούλιο του 2020 μέσω της δημοπρασίας που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το αιολικό πάρκο βρίσκεται στο όρος Άσκιο (Σινιάτσικο), βορειοδυτικά της Κοζάνης, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων. Θα συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο μέσω του υποσταθμού Γρατσιάνη και θα φιλοξενήσει έξι ανεμογεννήτριες Vestas V150-4,5 MW. Η ετήσια παραγωγή εκτιμάται στα 71 GWh, η οποία καλύπτει τις ανάγκες περίπου 18.000 νοικοκυριών.

Την κατασκευή, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, θα διαχειρίζεται η VALREA, θυγατρική της VALOREM, ενώ ο κύριος ανάδοχος EPC του έργου είναι η «AIR ENERGY».

Η εταιρεία θα διαχειρίζεται το αιολικό πάρκο, του οποίου τη λειτουργία και τη συντήρηση έχει αναλάβει η «Vestas» με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την παρουσία μας εκτός Γαλλίας και να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, ώστε να πετύχει τους πράσινους στόχους της, να γίνει ενεργειακά αυτόνομη και να εξασφαλίσει την προμήθεια προσιτής πράσινης ενέργειας», αναφέρει ο Φιλίπ Ταβερνιέ, από τον όμιλο της VALOREM. Η εταιρεία ακολουθώντας το ολοκληρωμένο στρατηγικό της σχέδιο, από το 2019 αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Η VALOREM έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη τραπεζική χρηματοδότηση από την ALPHA BANK σχεδόν 31 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της δόσης ΦΠΑ και το αποθεματικό εξυπηρέτησης χρέους. Ταυτόχρονα, οι δυο εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει αυτή τη χρονιά μια ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση με σκοπό να υποστηριχθεί η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της VALOREM στην Ελλάδα. Μαζί με το αιολικό πάρκο «ΜΑΓΟΥΛΑ», η χρηματοδοτική ικανότητα που έχει εξασφαλιστεί μέσω της ALPHA BANK αγγίζει τα 62 εκατομμύρια.

Η VALOREM σταδιακά ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα και σήμερα αναπτύσσει συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 700MW, το οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς συνεργάτες. Ύστερα και από την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου «Matkussaari» στη Φιλανδία νωρίτερα αυτή τη χρονιά, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 148MW, αυτό το νέο έργο ΑΠΕ συμβάλλει ώστε η VALOREM να αποκτήσει ηγετική θέση ως ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Μείωση φορολογίας και στήριξη στο ενεργειακό ζητούν οι φορείς της Εστίασης και της Φιλοξενίας

Έκρηξη στις αιτήσεις συνταξιοδότησης και το 2022

Μπορντό, όλα όσα αξίζει να ξέρετε για τη γη των πιο μυθικών κρασιών του κόσμου