Τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά ενέργειας της Ευρώπης κρούει η νορβηγική εταιρεία Equinor ASA, η οποία προειδοποιεί ότι τα παράγωγα ενέργειας κινδυνεύουν με «πάγωμα», εφόσον οι κυβερνήσεις δεν παράσχουν ισχυρή ρευστότητα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, προκειμένου να καλύψουν margin calls αξίας τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολαρίων.  

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εταιρείας, αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ενεργειακή κρίση, η οποία απορροφά σημαντικά κεφάλαια για τις εγγυήσεις των συναλλαγών, ως απόρροια της έντονης μεταβλητότητας στις τιμές. Έτσι, τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να εκταμιεύσουν μεγάλα πακέτα βοήθειας, προκειμένου να αποτρέψουν μια αλυσιδωτή κατάρρευση.  

«Θα χρειαστεί υποστήριξη της ρευστότητας, παρότι η αγορά λειτουργεί κανονικά» επεσήμανε ο Helge Haugane, αντιπρόεδρος της Equinor, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «Gastech» στο Μιλάνο. Προσδιόρισε δε, τα πρόσθετα αναγκαία κεφάλαια σε 1,5 τρισ. δολάρια, αν και έκανε λόγο για μια συντηρητική εκτίμηση. 

Το τελευταίο διάστημα, υπό το βάρος των αυξημένων τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου, οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. σπεύδουν να παράσχουν ενέσεις – ρευστότητας στις εταιρείες κοινής ωφέλειας. Τον χορό άνοιξε η γερμανική Uniper, η οποία έλαβε 15 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση του 30% των μετοχών στο δημόσιο.  

Το πρωί της Τρίτης ακολούθησε η φινλανδική Fortum Oyj, η οποία έλαβε 2,35 δισ. ευρώ, ενώ η Ελβετία έδωσε στην Axpo πιστωτική γραμμή στήριξης έως 4 δισ. φράγκων. 

Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, επεξεργάζονται μέτρα για την προστασία των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια σειρά μέτρων, όπως το πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου, η αναστολή της διαπραγμάτευσης των ενεργειακών παραγώγων κ.α. Γαλλία και Γερμανία, επιπρόσθετα, τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των υψηλών ενεργειακών κερδών.    

Η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα μπορούσε να «γλιτώσει» 650 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς ενέργειας στην Ευρώπη, προσφέροντας εν μέρει ανακούφιση σε καταναλωτές και αγορές, και επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» ενεργειακών κερδών (αφορά κυρίως όσες εταιρείες παράγουν ενέργεια, χωρίς να χρησιμοποιούν αέριο).   

Οι υπέρμαχοι του πλαφόν θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτρέψει ορισμένες συναλλαγές παραγώγων, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των margin calls, δηλαδή των κεφαλαίου κάλυψης πληρωμών που συνδέονται με την αντιστάθμιση κινδύνου. 

Όμως, η Equinor αντιτείνει ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι η μείωση της κατανάλωσης. «Σε περίπτωση που οι ροές από τη Ρωσία διακοπούν εντελώς, η μείωση της ζήτησης θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κανένα πλαφόν στις τιμές ή οτιδήποτε αντίστοιχο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Haugane. 

Διαβάστε επίσης:

Ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης: Αρκούν 375 δισ. ευρώ για να ζεσταθούμε;

Hunger Games στη Wall Street: Τι συμβαίνει με τους junior τραπεζίτες;

BofA: Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να «απαλύνει» το κόστος από την ενεργειακή κρίση