Ενέργεια & Περιβάλλον

YAΦΑ: Με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και Energean προχωρά η ιδιωτικοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης της Καβάλας

  • Μαριάννα Τζάννε


Συνεχίζουν και οι έξι μνηστήρες στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της βιομηχανίας νικελίου

Στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ περνούν και οι έξι υποψήφιοι του διαγωνισμού ενώ το τελικό «κατοστάρι» για την Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας θα κάνουν δύο υποψήφια σχήματα.

Την short list έδωσε αργά χθες το βράδυ το ΤΑΙΠΕΔ μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να ανακοινώσει τους προτιμητέους επενδυτές και ο ειδικός εκκαθαριστής της ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαδικασιών που τρέχουν αυτή την περίοδο για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας νικελίου.

Αυτό σημαίνει ότι στην τελική φάση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών περνούν οι δύο ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μυτιληναίος, καθώς και οι διεθνείς όμιλοι, Trafigura,  Commodity & Mining Insight Irland Limited, AD Holdings AG (κοινό σχήμα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ),  Solway Investmest Group και Thatisa PLC.

Αντίστοιχα, για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας, το ΤΑΙΠΕΔ προέκρινε χθες στην Β’ Φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, δυο από τα τρία σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δηλαδή την Energean και την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από το β΄στάδιο κόπηκε το γκρουπ CMEC-Maison Group.

Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι να ανοίξουν τα VDR των δύο διαγωνισμών, ώστε οι επενδυτές αφού εξετάσουν όλα τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν την τελική επενδυτική απόφαση.

Καθώς η πώληση της βιομηχανίας νικελίου έχει αρκετούς αστερίσκους που συνδέονται με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το επενδυτικό πλάνο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης αλλά και το ενεργειακό κόστος, είναι αμφίβολο πόσοι από τους μνηστήρες αυτούς θα φτάσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Στόχος είναι η διαδικασία αυτή να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει μια παράταση κάτι που θα σημαίνει ότι ο φάκελος της ΛΑΡΚΟ και η ανάδειξη των αναδόχων για την πώληση του εργοστασίου και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των μεταλλείων, δύσκολα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Καθυστερήσεις προβλέπουν στην αγορά και με την ΥΑΦΑ. Οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ρυθμιστικά θέματα και ζητήματα τιμολόγησης δημιουργούν πολλά ανοικτά μέτωπα, με τις προβλέψεις να μιλούν για εξέλιξη του διαγωνισμού προς τα τέλη του έτους.