Η παρ’ ολίγο τραγωδία στην Πάρνηθα με μια οικογένεια που γλίτωσε από θαύμα από τα δόντια ενός λύκου, αφήνοντας λεία ένα κουτάβι λίγων μηνών, κινητοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση στο θέμα της συνύπαρξης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της άγριας πανίδας στην Πάρνηθα.

Μάλιστα, στο τριετές Σχέδιο Δράσης του νέου οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του υπουργείου, περιλαμβάνεται η εκπόνηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Επιπλέον έχει ζητηθεί χρηματοδότηση και αναμένεται έγκριση για δράσεις που προάγουν την συνύπαρξη λύκου-ανθρώπου, με χρήση καμερών παρακολούθησης και αποτρεπτικούς φράχτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Life.

Χθες κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν  οι εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, της Μονάδας Διαχείρισης  Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου καθώς και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» αποφασίστηκαν μέτρα άμεσης υλοποίησης.

Καταρχήν εντείνονται οι περιπολίες που διενεργούνται από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του είδους στον  Εθνικό Δρυμό.

Σε συνδυασμό με τις περιπολίες  θα μοιράζονται στους επισκέπτες φυλλάδια με χρήσιμες οδηγίες, αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου σε κατοικίδια καθώς και την απαγόρευση εναπόθεσης τροφίμων με σκοπό την προσέλκυση του είδους.

Το ΥΠΕΝ προχωρεί επίσης στην δημιουργία και προβολή στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σποτ για την ενημέρωση των πολιτών.

Παράλληλα ξεκινά η εκπαίδευση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας από το επιστημονικό προσωπικό της Οργάνωσης «Καλλιστώ» για θέματα διαχείρισης περιστατικών συνύπαρξης επισκεπτών με είδη της άγριας πανίδας.

Μεσοπρόθεσμα θα συγκροτηθούν ειδικές ομάδες κρούσης από υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας και  του ΟΦΥΠΕΚΑ.