Σε μία νέα επένδυση στη χώρα μας προχώρησε η Amazon. Ο πολυεθνικός κολοσσός επένδυσε μέσω του ενεργειακού βραχίονα του στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στα Μακρυχωρια Αιτωλοακαρνανίας.

Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου του αμερικανικού ομίλου για τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό πως ο ενεργειακός βραχίονας της Amazon ως σήμερα έχει κατασκευάσει 160 αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα από τις αρχές της φετινής χρονιάς, η Amazon έχει προσθέσει 39 νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, προσθέτοντας περισσότερο από ένα GW καθαρής ενεργειακής ισχύος στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα. Επίσης, υλοποιεί περισσότερα από 160 αιολικά και ηλιακά έργα σε 13 χώρες της Ευρώπης, τα οποία όταν τεθούν σε λειτουργία υπολογίζεται ότι θα παρέχουν 5,8 GW, ισχύς που αντιστοιχεί στις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 4,7 εκατ. νοικοκυριών ετησίως.

Το έργο της Amazon στην Ελλάδα έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης ηλιακής εγκατάστασης κοινής ωφέλειας της εταιρείας στην Πολωνία το περασμένο έτος. Οι επενδύσεις της Amazon στις εν λόγω χώρες συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας απανθρακοποίησης των ενεργειακών δικτύων, περιορίζοντας την ανάγκη χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Με πάνω από 160 αιολικά και ηλιακά έργα στην Ευρώπη, η Amazon παρέχει νέες πηγές καθαρής ενέργειας στα τοπικά δίκτυα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και υποστηρίζει τοπικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης μετάβασης προς τη χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025» δήλωσε η Lindsay McQuade, Director of Energy, EMEA της Amazon. «Αυτού του είδους οι επενδύσεις αποτελούν καταλύτη για τη μετάβαση προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τις τοπικές κοινότητες και τους παρόχους ενέργειας σε όλη την Ευρώπη για την παροχή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας στα τοπικά δίκτυα».

Τα νέα projects της Amazon περιλαμβάνουν 15 φωτοβολταϊκά στη στέγη κτιρίων της τεχνολογικής εταιρείας και 24 μεγάλου μεγέθους αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Από το 2014 έως το 2022, τα ευρωπαϊκά αιολικά και ηλιακά πάρκα της Amazon, δημιούργησαν περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην Ευρώπη, συνεισφέροντας παράλληλα περισσότερα από €723 εκατ. στο ΑΕΠ της περιοχής, όπως ορίζει το νέο οικονομικό μοντέλο που υλοποιεί η Amazon. Επιπλέον, μέσω των εν λόγω έργων, μόνο το 2022, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 3.900 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο αντίκτυπος των επενδύσεων της Amazon σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταδεικνύεται από στοιχεία που προσδιορίζονται μέσω ενός νέου οικονομικού μοντέλου που ανέπτυξε η εταιρεία και το οποίο ακολουθεί τις οδηγίες του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και επικυρώνεται από την παγκόσμια ανεξάρτητη εταιρεία οικονομικών συμβούλων Oxford Economics. Το μοντέλο εφαρμόζεται στα έργα ανανεώσιμης ενέργειας κοινής ωφέλειας που έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ή ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μεταξύ 2014-2022, ή αναμένεται να λειτουργήσουν το 2023, ως αποτέλεσμα συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες έχει προχωρήσει η Amazon.

Οι επενδύσεις της Amazon σε ηλιακά και αιολικά έργα έχουν καταστήσει την εταιρεία τον μεγαλύτερο αγοραστή ανανεώσιμης ενέργειας – σε επίπεδο εταιρειών – στην Ευρώπη, μια πρωτιά που διατηρεί από το 2021. Τα πρόσφατα έργα της Amazon περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηλιακών εγκαταστάσεων σε οροφές κτιρίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και την υλοποίηση ηλιακών και αιολικών έργων σε Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στόχος της Amazon είναι η ηλεκτροδότηση των λειτουργιών της, συμπεριλαμβανομένων των data centres της Amazon Web Services (AWS), των κέντρων διαχείρισης παραγγελιών, και των φυσικών καταστημάτων της, με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2025 – πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για το 2030. Το 2022, το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε από την Amazon διεθνώς, προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

SpaceX: Έπεσαν οι υπογραφές για τέσσερις ευρωπαϊκούς δορυφόρους

Euroxx: Πώς βλέπει το deal Alpha Bank και UniCredit – «Παράθυρο» για περαιτέρω συνεργασία

ΕΛΣΤΑΤ: Οριακά αυξημένο στα 358 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ