Στα οφέλη της Alpha Bank από το mega – deal με την ιταλική UniCredit αναφέρεται η Euroxx, σε σημείωμά της προς τους αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής εταιρείας, η συναλλαγή θα ενισχύσει τα κεφαλαιακά αποθέματα της Alpha Bank κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης, ενώ θα συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη ROTE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.

«Οι εξελίξεις είναι θετικές, κατά την άποψή μας, με την Alpha Bank να φέρνει έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο για τις εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά και να αντιμετωπίζει τις σχετικά μικρής κλίμακας επιχειρήσεις στη Ρουμανία» αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το mega deal αφορά τους εξής πυλώνες:

  • Την απόκτηση του 9% των μετοχών (δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ) της Alpha Bank από τη UniCredit.
  • Τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών στη Ρουμανία, δημιουργώντας την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα. Στο νέο σχήμα, η Alpha Bank θα διατηρεί το 9,9% των μετοχών, λαμβάνοντας παράλληλα 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
  • Την εμπορική συνεργασία στον τομέα της<για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, το deal θα είναι ουδέτερο, καθώς οι συνέργειες στη Ρουμανία, οι χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες και η επανεπένδυση των κεφαλαίων αντισταθμίζουν την απώλεια της κερδοφορίας από τη Ρουμανία (23 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023).

Η συνολική συμφωνία των δύο πλευρών, καταλήγει η Euroxx, παρέχει στη UniCredit μια στρατηγική ευελιξία για περαιτέρω συνεργασία με την Alpha Bank στο μέλλον, εφόσον το deal αποδειχθεί επιτυχημένο.

Διαβάστε ακόμα

Το μάδημα της (κυβερνητικής) μαργαρίτας, τα γκάλοπ για Syriza-Miami, ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας, το φλερτ του Euronext με το Χ.Α, τα αεροδρόμια και οι τραπεζικοί κίνδυνοι

Alpha Bank – Unicredit: Mega deal 1 δισ. για το 9% του ΤΧΣ και την πώληση στη Ρουμανία

Παύση ή αύξηση επιτοκίων λόγω Ισραήλ; Στην Αθήνα το νέο μπρα ντε φερ για «γεράκια» και «περιστέρια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ