Ένα υπερσύγχρονο κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο σε ιδιόκτητη έκταση 103 στρεμμάτων βρίσκεται υπό κατασκευή αυτή την περίοδο από την Briq Properties με το πρώτο τμήμα, άνω των 20.000 τ.μ., να παραδίδεται στον τελικό χρήστη, την Info Quest Technologies στο πρώτο δίμηνο του νέους έτους.

Εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία που συνδέεται με τον Θεόδωρο Φέσσα του ομίλου Quest προχώρησε σε μετασχηματισμό του προφίλ της, με σημαντική στροφή του χαρτοφυλακίου της στον τομέα των logistics που αποτυπώνεται και στη σύνθεση της αξίας του:

Πλέον το 48% της αξίας του χαρτοφυλακίου της είναι σε εμπορικές αποθήκες- logistics, το 30% σε γραφεία και 17% σε ξενοδοχεία, ενώ μέχρι το 2020 το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν σε γραφεία (43%), σε ξενοδοχεία το 27%, μόνο 14% logistics και 16% οικόπεδα και λοιπές χρήσεις.

«Η πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 2020 ήταν χρονιά -σταθμός για την Briq», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Άννα Αποστολίδου στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου κέντρου logistics, προσθέτοντας ότι με τους νέους χώρους αποθηκών που θα προστεθούν το 2022 η αξία του χαρτοφυλακίου θα αυξηθεί στα 130 εκατ. ευρώ από τα 117 εκατ. ευρώ στο τέλος του εννιαμήνου με στόχο τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Logistics Park Ασπρόπυργος

Η πρώτη αγορά για το νέο κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο έγινε τον Ιούνιο του 2020 και μετά από μία σειρά διαδοχικών αγορών οικοπέδων η εταιρεία έχει πλέον στην ιδιοκτησία της ενιαία οικοπεδική έκταση προς ανάπτυξη στον Ασπρόπυργο συνολικής επιφάνειας 102.813 τ.μ. επενδύοντας συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ στην αγορά των οικοπέδων, όπου αναπτύσσει Logistics Center συνολικής επιφάνειας κάλυψης 40.000 τ.μ..

Κατά τον Ιούλιο 2020 η Εταιρεία προχώρησε στην σύναψη σύμβασης εργολαβίας για την κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου αποθηκών και διανομής, προδιαγραφών πυροπροστασίας κατηγορίας Ζ3 και συνολικής επιφανείας 20.764 τ.μ. με δυνατότητα αποθήκευσης περίπου 29.250 παλετών.

Το εργολαβικό αντάλλαγμα υπολογίστηκε σε 9,62 εκατ. ευρώ έως την αποπεράτωση του έργου. «Πρόκειται για υπερσύγχρονους, λειτουργικούς χώρους, μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί να επιτύχει πολύ μεγάλες οικονομίες κλίμακας, με ρομποτικά συστήματα, με εγκατάσταση φωτοβολταΪκών συστημάτων στην οροφή του κτιριόυ που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ηλεκτροδρότησης του κτιρίου και το καθιστούν περισσότερο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αποστολίδου, ενώ στην επόμενη φάση προβλέπεται η δημιουργία επιπλέον αποθηκών τουλάχιστον 15.000 τ.μ..

Σημειώνεται ότι στη λεωφόρο Κηφισού 119 στο Ρέντη η εταιρεία διαθέτει διώροφο κτίριο αποθηκευτικών χώρων συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (4,1% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου), επιφάνειας 7.957 τ.μ., με υψηλών προδιαγραφών Data Center που είναι εγκατεστημένο στο υπόγειο και ισόγειο. Βασικός ενοικιαστής του κτιρίου είναι η Info Quest Technologies, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά το εν λόγω κτίριο να διαμορφωθεί κατάλληλα για city logistics λόγω της θέσης του.

Η Briq σήμερα

Το χαρτοφυλάκιο της BriQ Properties αποτελείται από 28 ακίνητα η αξία των οποίων ανέρχεται σε 116,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του εννιαμήνου του 2021, ενώ ποσοστό 35% των ενοικίων το 2022 θα είναι από τις εταιρείες του ομίλου Φέσσα.

«Κοιτάμε επιπλέον επενδύσεις σε ανακαινίσεις κτιρίων, με τα υφιστάμενα κτίρια του χαρτοφυλακίο μας. Θεωρούμε ότι οι αποδόσεις στο μέλλον θα επηρεαστούν πολύ από την επένδυση που πρέπει να κάνει ο επενδυτής για να είναι ‘’πράσινα’’», ανέφερε η κ. Αποστολίδου.

Από τη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου η Briq θα είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου ΑΕΕΑΠ που εντάσσεται στο δείκτη Αthex ESG. Εκτός από τον δείκτη Athex ESG, η μετοχή της BriQ εισάγεται και στον δείκτη Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης FTSE/Χ.Α. ενώ περιλαμβάνεται και στον δείκτη Mid Cap FTSE/X.A.

Οι ESG επενδύσεις για την περίοδο 2021-2022 περιλαμβάνουν:

  • Ολική ανακαίνιση του κτιρίου γραφείων της Λ. Ποσειδώνος 42, Καλλιθέα επιφάνειας 1.900τμ και αρχικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, με στόχο την δημιουργία ενός πράσινου σύγχρονου κτιρίου γραφείων πιστοποιημένου κατά LEED. Η εταιρεία φιλοδοξεί να είναι το πρώτο κτίριο γραφείων με πιστοποίηση κατά LEED στην παραλιακή ζώνη της Λ. Ποσειδώνος στην Καλλιθέα – Μοσχάτο (Νότιος Τομέας Αττικής).
  • Νέα κατασκευή αποθήκης στον Ασπρόπυργο επιφάνειας 15.000- 20.000 τ.μ. με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα λόγω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες πράσινες ενέργειες σχεδιασμού στο συγκεκριμένο νέο κτίριο αποθηκών, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη νεόδμητη αποθήκη στον Ασπρόπυργο (η κατασκευή της αποθήκης είναι στην φάση της ολοκλήρωσης, όχι όμως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων) με στόχο τη σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου.

Διαβάστε ακόμη

Όλοι κάτι ψάχνουν: Η Ellington CEO, το σούπερ διατηρητέο της Τσιμισκή αγοραστή, ο Κομάρεκ λοταρία και η Άβαξ το real estate

Επίδομα θέρμανσης: Πληρώνονται σήμερα 680.000 δικαιούχοι

Οικογένεια Γιατράκου: Βγαίνει σήμερα στο «σφυρί» το σπίτι της Κηφισιάς