Επενδύσεις

Χρίστος Δήμας: Στρατηγικές επενδύσεις στο χώρο της καινοτομίας – Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο

  • newsroom


Στο Elevate Greece έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους 490 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 4.500 εργαζομένους.

«Οι στρατηγικές επενδύσεις στον χώρο της Καινοτομίας, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα από εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Χρίστος Δήμας, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer, ο κ Δήμας υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα προς κάθε κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα είναι πλέον ελκυστική χώρα για επενδύσεις» ανέφερε, υπογραμμίζονται ότι «Η Pfizer έχει ήδη προσλάβει πάνω από 500 εργαζόμενους και συνολικά το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.100 νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 15% των εργαζομένων είναι Έλληνες επιστήμονες που επέστρεψαν από το εξωτερικό».

500 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Έρευνα και Καινοτομία

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας σε πολλούς επιμέρους τομείς» σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο της ομιλίας του.

Μάλιστα, αναφερόμενο σε αριθμούς, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και δράσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ο κ Δήμας αναφέρθηκε και στο κενό που υπήρχε στη θεσμική λειτουργία των τεχνοβλαστών, υπογραμμίζοντας ότι «Απλοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς (spin-off), δηλαδή τις εταιρείες ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Θεσμοθετούμε ένα ξεκάθαρο, κοινό και λειτουργικό πλαίσιο επιδιώκοντας να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων».

Elevate Greece

Κάνοντας έναν πρώτο μικρό απολογισμό για το Elevate Greece, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece 490 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 4.500 εργαζομένους.

«Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.α. αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και ταλαντούχους επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο» ανέφερε ο κ Δήμας κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή κρίση: Η «τέλεια καταιγίδα» θα είναι «κακοκαιρία» διαρκείας για την αυτοκινητοβιομηχανία

Νίκος Βερόπουλος: Τα μυστικά που έφεραν το «ράλι» εσόδων στα Βαλκάνια

Μπουρλά: Γιατί οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα αλλάζουν το σκηνικό