Πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις κατοικίες εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει κλείσει ήδη, πριν από τις υπογραφές με το ελληνικό Δημόσιο που θα γίνουν αύριο 25/6, η Lamda Development, την ίδια στιγμή που η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει τις συζητήσεις με στόχο τις νέες συνεργασίες για νέα projects σε τρεις νέους τομείς, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την υγεία- ευεξία.

Οι νέες συνεργασίες που θα ανακοινωθούν έως τις αρχές του 2022 έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία σε δύο κλάδους: Στον κλάδο της φιλοξενίας για το joint venture με την ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino- Ηilton Aθηνών), συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ και ήδη από την περασμένη Τρίτη στο εμπορικό κομμάτι με τον όμιλο Φουρλή για το εμπορικό πάρκο (retail park) της θυγατρικής του Trade Estates ΑΕΕΑΠ αξίας 55 εκατ. ευρώ, ως τμήμα του εμπορικού κέντρο που σχεδιάζει η Lamda στην περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Οι κατοικίες

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατοικίες, που αποτελούν και βασικό ‘’πυρήνα’’ της αυτό-χρηματοδότησης του έργου αφού μεγάλο κομμάτι των εσόδων στην πρώτη αυτή φάση θα προέλθει από τα σπίτια ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι η Lamda είχε ανακοινώσει για την πρώτη πενταετία τη δημιουργία 400 κατοικιών, εκ των οποίων οι 250 θα είναι στον ‘’πράσινο’’ Πύργο- ουρανοξύστη, ο οποίος μάλιστα θα παρουσιαστεί μέσα στον Ιούλιο.

Φαίνεται όμως ότι τα σπίτια στην πρώτη πενταετία θα ξεπεράσουν τελικά τις 1.400. «Λόγω της πέρα από κάθε προσδοκίας ζήτησης για τις κατοικίες στην παραλιακή ζώνη (σ.σ. και τον Πύργο) θα προχωρήσουμε και στην ανάπτυξη 1.000 κατοικιών που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό.

Εχουμε πάρει προκαταβολές για τις κατοικίες κι έχουν γίνει και πωλήσεις», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda κ. Οδυσσέας Αθανασίου από το βήμα της γενικής συνέλευσης αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες πλην της αρχικής πρόβλεψης ότι «για όλο τον πρώτο χρόνο είχαμε εκτιμήσει ότι οι πωλήσεις μας θα ήταν περί τα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο μπορώ να πω ότι θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις τον Ιούλιο, όταν θα προχωρήσουμε σε περισσότερες ανακοινώσεις».

Οι συνεργασίες

Ανακοινώσεις αναμένονται προσεχώς και στο κομμάτι των συνεργασιών δεδομένου ότι «προσπαθούμε το έργο να έχει διάχυση σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα», όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και άλλες συνεργασίες, δεδομένου ότι περιμέναμε για τις ανακοινώσεις τη μεταβίβαση των μετοχών. Σκοπός της Lamda για τα επόμενα χρόνια είναι οι συνεργασίες με τους καλύτερους στο είδος τους. Έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους όπως οι TΕΜΕΣ και FOURLIS και αναμένεται τους επόμενους μήνες να ανακοινωθούν συμφωνίες σε τομείς όπως ο αθλητισμός, ​η εκπαίδευση, η υγεία και ευεξία​.

Οι αναπτύξεις αυτές θα αναδείξουν τη χώρα και θα ενισχύσουν τον τουρισμό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της εποχικότητας. Για παράδειγμα στα 250 στρέμματα των αθλητικών εγκαταστάσεων έχουμε κάνει συζητήσεις για ακαδημίες στο χώρο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του τένις και θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις από το φθινόπωρο.

  • Στον χώρο της εκπαίδευσης έχουμε προχωρήσει σε συζητήσεις με κάποια από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα κι έχουμε επεκταθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ανακοινώσεις να έρχονται έως το τέλος του 2021.
  • Στον τομέα της υγείας και ευεξίας (για ιατρικό τουρισμό) από τις αρχές του 2022

Εν συνόλω οι επενδύσεις αυτές θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ στο σύνολό τους θα έχουν να προσφέρουν πολλά στην εικόνα της χώρας και στην προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας, συμβάλλοντας και στην άμβλυνση της εποχικότητας».

Οσον αφορά τη συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ αφορά τη δημιουργία των ξενοδοχειακών μονάδων με branded κατοικίες για μία ανάπτυξη 24.600 τ.μ., αξίας επένδυσης 145 εκατ. ευρώ, δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και μία ακόμη ανάπτυξη 38.500 τ.μ. αξίας 202 εκατ. ευρώ.

«Στα εμπορικά κέντρα θα προχωρήσουμε μόνοι μας τόσο για το mall της Βουλιαγμένης όσο και τη Marina Galleria, τους εμπορικούς χώρους δίπλα στη μαρίνα, ενώ για τα κτίρια γραφείων σε κάποια θα προχωρήσουμε μόνοι μας και για κάποια άλλα θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τον Πύργο Γραφείων και έχουμε πρόταση που έχει διακριθεί».

Βrain gain

Για το project του Ελληνικού, η Lamda, πέραν των κεφαλαίων των 50 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί μέχρι σήμερα ώστε η εταιρεία να είναι ‘’έτοιμη’’ πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών για τις πρώτες δημοπρατήσεις ακόμη κι εντός του Ιουλίου, έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σημαντικές προσλήψεις αν ληφθεί υπόψη ότι από τους 205 εργαζομένους τον Σεπτέμβριο του 2019 το Μάιο του 2021 έχει φτάσει τους 423 και οι 177 εργαζόμενοι ασχολούνται με το Ελληνικό και από αυτά το 60% των στελεχών προέρχονται από αυτές.

Ο κ. Αθανασίου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το 25% των νέων προσλήψεων είναι επαναπατρισθέντες Ελληνες.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο θέμα των διαδικασιών προμηθειών, με ενίσχυση διαφάνειας και ακεραιότητας για τα έργα των 7 δισ. ευρώ που πρόκειται να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου στα 6.200 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου, με ανεξάρτητες επιτροπές τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης, ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών κ.ά. Μέσα στον Ιούλιο θα γίνουν οι δημοπρατήσεις, τα έργα υποδομών της πρώτης πενταετίας ύψους 500 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθούν το 2021- 2022 και από αυτά τα μισά άμεσα, εντός του 2021 (οδικά, δίκτυα κ.ά.).

Οι κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης φάση 2022- 2025 είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τη Lamda χωρίς να περιλαμβάνονται τα κεφάλαια από τρίτους. Τα έργα της πρώτης πενταετίας καλύπτουν όλη την ακτογραμμή κι επίσης τα έργα στη Λ. Βουλιαγμένης. Η υπογειοποίηση της παραλιακής είναι θα είναι μέσα στις δημοπρατήσεις που θα γίνουν το 2021-2022 με προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ. Για το τραμ που θα συνδέει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το project εξετάζονται και πιο φιλικά μέσα όπως π.χ. με μικρά τρενάκια, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η πορεία των malls

Σε σχέση με τα υφιστάμενα malls του ομίλου σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη διοίκηση, η επισκεψιμότητα έχει αρχίσει και ανεβαίνει με επιθετικούς ρυθμούς όπως και οι τζίροι.

« Το Ολυμπιακό Μουσείο και o χώρος ψυχαγωγίας Explore στο Golden Hall και η ανακαίνιση ύψους 10-15 εκατ. ευρώ που σχεδιάζουμε στο Τhe Mall Athens (στο τέλος του 2022) θα βελτιώσουν τις αποτιμήσεις. Ο κορωνοϊός ανέβαλε το πλάνο για την εισαγωγή της Lamda Malls (σ.σ. της εταιρείας που έχει στην ομπρέλα της τα εμπορικά κέντρα) στο Χρηματιστήριο, κάτι που υπολογίζουμε -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022».

Διαβάστε ακόμη: 

Μεσοπρόθεσμο: Άλμα ανάπτυξης αλλά και κίνδυνοι λόγω πανδημίας και επιτοκίων

Η τριάς Fidirikos-Papalekas-Piladakis και τα καζίνο, το διακομματικό ευχαριστώ της Lamda και ο δικηγόρος… Αγαπηνούλης!

Ενοίκια 2020: Ποια ποσά δηλώνονται, ποια όχι και με ποιον τρόπο