H πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δώσει την ευκαιρία ​στην Ελλάδα να γίνει η τρίτη   παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, μετά την Φιλανδία και την Σουηδία δήλωσε χθες η διοίκηση της Εldorado Gold που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική, ανακοινώνοντας την επανεκκίνηση των έργων στις Σκουριές από το β’ εξάμηνο του 2023 και για την επόμενη διετία. ;Όπως αναφέρθηκε στην πλήρη λειτουργία τους τα μεταλλεία της Χαλκιδικής προβλέπεται να παράγουν 215.000 ουγγιές χρυσού (6,7 τόνους).

Με εξασφαλισμένη τόσο τη χρηματοδότηση όσο και την αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.

Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών) παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της χώρας που αν και έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια, είναι μία από τις μεγάλες ξένες επενδύσεις για την χώρα μας.

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση σύμφωνα με την εταιρεία, θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας ενισχύει το γεωστρατηγικό  ρόλο της Ελλάδας εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής τη Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.

Όπως αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης της διοίκησης με δημοσιογράφους, τη διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

Το έργο των Σκουριών

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού. Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών είναι η ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα), το οποίο  έχει ολοκληρωθεί ενώ για το β εξάμηνο του έτους περνούν μια σειρά από έργα όπως χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων, θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος, κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου, υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης κ.α.

Το έργο της Ολυμπιάδας

Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.​ Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του μεταλλείου, έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως:

§  Εγκατάσταση εταιρικού δικτύου 4G στο υπόγειο μεταλλείο (LTE 4G) σε συνεργασία με Cosmote​: το μοναδικό στην Ελλάδα σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος.

§  Απομακρυσμένη πυροδότηση (Remote Blasting) ​

§  Απομακρυσμένο ξεμπάζωμα (Remote Mucking)​: η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει

§  Ανατίναξη με χύδην γαλακτώματα (Bulk Emulsion): η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα που το εφαρμόζει

§  Αερισμός κατ΄ απαίτηση (Ventilation on Demand) – σε εξέλιξη

Διαβάστε ακόμη

Κωτσόβολος: Ο αντίκτυπος από το «πωλητήριο» και το επενδυτικό πλάνο

Μπαράζ αγωγών κατά της συμφωνίας UBS-Credit Suisse – Κλιμακώνουν την πίεση μέτοχοι και ομολογιούχοι (tweet+pics)

Η Εφη… αυτοφωράκιας, ο Ιβάν το λιμάνι και η HIG, η νέα ομάδα της ΙΟΝ και τα μέτρα για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ