Η ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Credit Suisse από την UBS δεν φαίνεται να πτοεί τους δυσαρεστημένους μετόχους αμφότερων των ελβετικών τραπεζών. Αντιθέτως το νομικό ρεύμα κατά της συμφωνίας κλιμακώνεται, καθώς -όπως έγινε γνωστό- μια νέα ομάδα κορυφαίων Ελβετών μετόχων αποφάσισαν να ενταχθούν σε μια μαζική αγωγή που δρομολογείται κατά του deal.

Το Ethos Foundation που αντιπροσωπεύει μια ομάδα θεσμικών επενδυτών (κυρίως συνταξιοδοτικών ταμείων) που κατείχαν πάνω από το 3% των μετοχών της Credit Suisse, ανακοίνωσε πως θα ενταχθεί στην καμπάνια που έχει δημιουργήσει η ελβετική start-up LegalPass, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή νομικών υπηρεσιών, κατά του «γάμου» Credit Suisse και UBS.

Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας που «έκλεισε» το Μάρτιο μετά από έγκριση και των ρυθμιστικών αρχών, η UBS κατέβαλε 3 δισ. ελβετικά φράγκα για την απόκτηση της Credit Suisse, ποσό που ήταν λιγότερο από το μισό της χρηματιστηριακής της αξίας. Οι δε, μέτοχοι της Credit Suisse έλαβαν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές που κατείχαν στη βαλλόμενη τράπεζα.

Το μεγάλο, ωστόσο, αγκάθι που θα αποτελέσει τη βάση για τη νομική αμφισβήτηση της συμφωνίας ήταν το γεγονός πως οι μέτοχοι αμφότερων των τραπεζών στερήθηκαν του δικαιώματος να εγκρίνουν ή όχι το deal, με τη σύμφωνη απόφαση και των ρυθμιστικών αρχών.

Η LegalPass, με έδρα την Λοζάνη, κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες την πρώτη αγωγή κατά της συμφωνίας από Ελβετούς μετόχους με στόχο να αμφισβητήσει τους όρους της εξαγοράς και κυρίως να διεκδικήσει την καταβολή μεγαλύτερου ποσού χρημάτων για λογαριασμό των μετόχων με βάση τη διαφορά που προέκυπτε από την αξία της Credit Suisse και την τιμή που κατέβαλε η UBS.

Πηγή: LegalPass

«Η Credit Suisse πουλήθηκε κάτω της χρηματιστηριακής της αξίας κατά τη διάρκεια μυστικών διαπραγματεύσεων και υπό την κυβερνητική πίεση, δίχως οι μέτοχοι να έχουν άποψη για το θέμα» κατήγγειλε χαρακτηριστικά ένας από τους δικηγόρους της φίρμας, ο Αλεξάντρ Όστι.

Μάλιστα, μέσω της πλατφόρμας legalpass.ch, η εταιρεία καλεί, με χρονικό όριο έως τις 20 Ιουλίου, όλους τους μετόχους που ενδιαφέρονται να δηλώσουν ενδιαφέρον και να ενταχθούν στην ομαδική αγωγή με το κόστος της συμμετοχής να αναλογεί μόλις σε μερικά σεντ ανά μετοχή. Η μίνιμουμ συνεισφορά ανέρχεται στα 120 φράγκα.

Έτσι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ίδρυμα όπως το Ethos Foundation ανακοίνωσε πως θα ενταχθεί στην πλατφόρμα της φίρμας αναβάθμισε της σημασία της αγωγής της LegalPass. «Από τη στιγμή που η FINMA (η ελβετική ρυθμιστική αρχή) αποφάσισε να αποσύρει τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων, ο μόνος τρόπος για να αμφισβητήσουμε την αξία της συναλλαγής είναι να πάμε στα δικαστήρια, όπως σκοπεύει να κάνει η LegalPass» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση του, ο CEO της Ethos, Βίνσεντ Κάουφμαν. Όπως υπογράμμισε δε, η εξαγορά έκλεισε στα 3 δισ. ελβετικά φράγκα και μόλις 48 ώρες μετά, η αξία της Credit Suisse είχε εκτιναχθεί στα 7 δισ. φράγκα!

Πηγή: LegalPass

Βεβαίως, η αγωγή της LegalPass δεν είναι καν η μοναδική αγωγή κατά του deal. Ένα έτερο μεγάλο κομμάτι νομικής αμφισβήτησης της συμφωνίας αφορά τα δικαιώματα των κατόχων ομολόγων που έχασαν εν μία νυκτί σχεδόν 18 δισ. δολάρια από τη διαγραφή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (τα περίφημα AT1).

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.300 μεμονωμένοι κάτοχοι ομολόγων έχουν ήδη προσφύγει στα ελβετικά δικαστήρια, ενώ δύο μεγάλες ομάδες ομολογιούχων αντιπροσωπεύονται για τον ίδιο λόγο από τις κορυφαίες ελβετικές νομικές φίρμες Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan και Pallas. Οι τελευταίες αγωγές στρέφονται και προσωπικά κατά των νυν και πρώην CEOs των τραπεζών και κυρίως της Credit Suisse επιρρίπτοντας τους ευθύνες για τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο όμιλος με αποτέλεσμα να καταλήξει να εξαγοραστεί από την UBS για να σωθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την κατάθεση αγωγής κατά της συμφωνίας φαίνεται πως επεξεργάζονται επίσης εργαζόμενοι της Credit Suisse, οι αποζημιώσεις και τα μπόνους των οποίων που συνδέονταν με τα ομόλογα τύπου ΑΤ1 επίσης… εκμηδενίστηκαν.

Σημειωτέον πως η UBS ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse στα μέσα Ιουνίου, πανηγυρίζοντας για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου κολοσσού με ισολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων. Παρά δε, τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την πρόθεση της να απολύσει πάνω από τους μισούς από τους 45.000 εργαζομένους της Credit μέχρι τα τέλη της χρονιάς, με τον πρώτο γύρο των περικοπών να δρομολογείται άμεσα, στα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Μειώνονται οι οφειλές, αυξάνονται… οι μεγαλοοφειλέτες (πίνακας)

Η Εφη… αυτοφωράκιας, ο Ιβάν το λιμάνι και η HIG, η νέα ομάδα της ΙΟΝ και τα μέτρα για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Πλειστηριασμοί: Η ώρα του σφυριού για το σπίτι του Μικρούτσικου και δυο ιστορικά ξενοδοχεία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ