Σε μεγαλύτερη εργαλειοποίηση του αναπτυξιακού νόμου για την αύξηση των επενδύσεων στη μεταποίηση, και κυρίως σε τομείς που είτε ως χώρα εμφανίζουμε σημαντικό εμπορικό έλλειμμα, είτε επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τα απαραίτητα οικοσυστήματα και τις καινοτομίες της εποχής, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο το σχέδιο των αλλαγών για το καθεστώς των «μεγάλων επενδύσεων» που θα τρέξει μέσα στη χρονιά. Οι ενισχύσεις του αναμένεται να φτάσουν και σε αυτή την περίπτωση τα 150 εκατ. ευρώ. Η δε προτεραιοποίησή του ήρθε μέσα από την ανάγκη να διευκολυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις που ως τώρα δεν είχαν προτεραιότητα έναντι των ΜμΕ.

Σημειωτέον ότι το καθεστώς των «μεγάλων επενδύσεων» συμπεριλήφθηκε εξαρχής στον νέο αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, αλλά και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καθεστώς θα στοχεύει σε επενδυτικά πρότζεκτ γύρω από τη μεταποίηση, αλλά και σε κλάδους με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία που εκμεταλλεύονται την ψηφιακή και περιβαλλοντική μετάβαση που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή τους στη χώρα, όπως η κατασκευή συστημάτων ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις στη μεταποιητική δραστηριότητα διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές τόσο μέσω των ευνοϊκών χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και με τους δύο κύκλους του καθεστώτος της «Μεταποίησης» του αναπτυξιακού νόμου.

Μάλιστα ο επικαιροποιημένος τελικός πίνακας του πρώτου κύκλου έδειξε ότι ήδη τρέχουν 115 επενδυτικά σχέδια σχεδόν μισού δισ. ευρώ. Σε αυτά το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ περίπου και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής στο ποσό των 113 εκατ. ευρώ περίπου.

Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες παραγωγής, επεκτάσεις παραγωγικής δυναμικότητας, αλλά και logistics. Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν είναι οι νέες επενδύσεις των ΤΙΤΑΝ, Μέλισσα Κίκιζας, Sol Hellas, Elbisco, Παπουτσάνης, Eurolamp, Isomat, Alfa, DS Smith, Ηρακλής κ.ά.

Μέλισσα Κίκιζας – Επεκτάσεις στο εργοστάσιο ζυμαρικών

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι επενδύσεις της Μέλισσα Κίκιζας ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει την αναπτυξιακή στρατηγική της διοίκησης υπό τον Αλέξανδρο Κίκιζα (φωτογραφία).

Μια στρατηγική που έχει θέσει στο επίκεντρο την εξωστρέφεια με νέες συμφωνίες, όπως αυτή με τη Walmart στις ΗΠΑ, αλλά και άλλες που επεκτείνονται όπως με τις Kaufland, Tesco, Lidl, Carrefour, Delhaize κ.ο.κ.

Το επενδυτικό σχέδιο το οποίο έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο αφορά την περαιτέρω επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών στη Λάρισα. Το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης φτάνει τα 12,6 εκατ. ευρώ περίπου.

Για το συγκεκριμένο σχέδιο η εταιρεία έχει κλειδώσει το μάξιμουμ της προβλεπόμενης φορολογικής απαλλαγής στα 5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η εταιρεία είχε ενταχθεί και στο καθεστώς δανειοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την επέκταση δυναμικότητας της συγκεκριμένης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών.

Εκείνο το σχέδιο ήταν συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ. Τα 4,2 εκατ. θα καλύπτονταν από το δάνειο του Ταμείου, 7,5 εκατ. από τραπεζικό δανεισμό και 6,6 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια της εταιρείας της οικογένειας Κίκιζα.

DS Smith Hellas -Νέος επενδυτικός κύκλος στα τρία εργοστάσιά της

Επενδυτικό κύκλο συνολικού ύψους 34 εκατ. ευρώ στα τρία εργοστάσια που ελέγχει στην Ελλάδα έχει ανοίξει η διοίκηση της DS Smith Hellas, θυγατρική του βρετανικού ομίλου-leader της χάρτινης συσκευασίας στην Ευρώπη. Το πρώτο σκέλος των παρεμβάσεων αφορά τη μονάδα παραγωγής χαρτονιού και χαρτοκιβωτίων στη Γλυφάδα της Αρχαίας Κορίνθου.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο που κατατέθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, το ύψος της επένδυσης για την επέκταση της συγκεκριμένης μονάδας φτάνει τα 15,88 εκατ. ευρώ. Για την επένδυση η DS Smith θα λάβει επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 3 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγή έως το ύψος των 1,81 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειωτέον, η ελληνική θυγατρική όπου φέτος τοποθετήθηκε πρόεδρος ο Γιώργος Φιλιππόγλου (φωτ.), έχει επίσης εργοστάσια στη Σίνδο και στην Ιεράπετρα. Στόχευση της διοίκησης συνολικά είναι η ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας κατά 30%.

Ηρακλής Δομικά Στοιχεία Ελλάδος – Νέα μονάδα παραγωγής πορομπετόν

Τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής πορομπετόν περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της Ηρακλής Δομικά Στοιχεία Ελλάδος, θυγατρικής του Ομίλου Ηρακλής.

Το πορομπετόν νέας γενιάς ουσιαστικά αποτελεί δομικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας, παράγεται από τσιμέντο υψηλών αντοχών, χαλαζιακή άμμο και νερό, και υπόσχεται πιο εύκολο, γρήγορο, «καθαρό» και ποιοτικό χτίσιμο…

Το σύνολο ενισχυόμενου κόστους επένδυσης για τη νέα μονάδα φτάνει τα 13,44 εκατ. ευρώ.
Με την ένταξη του σχεδίου στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου η εταιρεία, υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Χανή (φωτ.), θα λάβει 3 εκατ. ευρώ επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και θα έχει φορολογική απαλλαγή έως το ποσό του 1,53 εκατ. ευρώ περίπου.

alfa Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ – Νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην Κοζάνη

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ, γνωστής για το σήμα alfa στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, επιτάσσει νέες επεκτάσεις στο εργοστάσιο της Κοζάνης με δεδομένο ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σοβαρή πρόοδο στις εξαγωγές της στην Ευρώπη και παράλληλα επιδιώκει το άλμα στην αμερικανική αγορά.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της διοίκησης της οικογενειακής επιχείρησης, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Διονύση Κουκουτάρη (φωτ.), φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ. Αφορά την επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής προϊόντων ζύμης (πίτες και παρόμοια είδη) στα 35.542.000 κιλά/έτος.

Και αυτό θα επιτευχθεί με επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, νέες γραμμές παραγωγής και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Με την υπαγωγή στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου η εταιρεία θα έχει για τη συγκεκριμένη επένδυση φοροαπαλλαγή 5 εκατ. ευρώ.

ISOMAT – Νέα επέκταση του εργοστασίου

Από τη μία η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και από την άλλη η διαρκής διεύρυνση του εξαγωγικού αποτυπώματος της ISOMAT δημιουργούν την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των υποδομών και της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας, που έχει συνδέσει το όνομά της με τα δομικά υλικά όσο λίγες στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η δεύτερη γενιά της οικογένειας Τζιρίτη έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και τρέχει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Θάνος Τζιρίτης (φωτ). Στο τελευταίο εντάσσεται η κτιριακή και μηχανολογική επέκταση της μονάδας παραγωγής Δομικών Χημικών, Κονιαμάτων και Χρωμάτων στο 17ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Εδεσσας με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητάς της. Το ενισχυόμενο από τον αναπτυξιακό νόμο ύψος της επένδυσης φτάνει τα 12,68 εκατ. ευρώ. Με την υπαγωγή του θα λάβει φορολογική απαλλαγή έως το ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

SOL Hellas – Νέα μονάδα παραγωγής αερίων 18 εκατ.

Στην ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής βιομηχανικών και ιατρικών αερίων (αερίου και υγρού οξυγόνου, υγρού αζώτου και υγρού αργού) προχωρά η SOL Hellas Α.Ε., θυγατρική του ομώνυμου ιταλικού ομίλου. Το ενισχυόμενο από τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου επενδυτικό σχέδιο είναι ύψους 18,27 εκατ. ευρώ περίπου και η εταιρεία θα λάβει φορολογική απαλλαγή ύψους 5 εκατ. ευρώ. Η SOL Spa είναι μια ιταλική κορυφαία εταιρεία σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την προώθηση τεχνικών, βιομηχανικών, καθαρών, ειδικών και ιατρικών αερίων. Η ελληνική θυγατρική της ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε εμφανίζει μια συνεχή, αδιάλειπτη και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ελληνική αγορά τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών. Μεταξύ άλλων, το 2021 είχε απορροφήσει όλες τις δραστηριότητες της AIR LIQUIDE HELLAS, ενώ πέρυσι συγχωνεύτηκε με την Τεχνικά Αέρια Ελλάδος Α.Ε., επίσης θυγατρική του ομίλου Sol. Πρόεδρός της είναι ο Ματέο Φουμαγκάλι Ρομάριο (φωτ.), εκ της ιδρυτικής οικογένειας του ιταλικού ομίλου και διευθύνων σύμβουλος ο Μιχαήλ Σάββα.

Επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ από τον Τιτάν

Ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ υπό την προεδρία του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου (φωτ.) έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για την απανθρακοποίησή του. Ηδη παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος έχει υποβάλει προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο δύο επενδυτικά σχέδια.

Το πρώτο είναι ύψους 30,84 εκατ. ευρώ και αφορά την εγκατάσταση στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας, ενός συστήματος ανάκτησης της απορριπτόμενης θερμότητας (waste heat recovery – WHR) και μετατροπής της σε ηλεκτρική ενέργεια που θα επανατροφοδοτεί την παραγωγική διαδικασία. Το WHR θα βασιστεί στην τεχνολογία Steam Rankine Cycle, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί εκτιμάται σε 9 MW. Καθώς η ενέργεια αποτελεί βασικό συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας, η συγκεκριμένη επένδυση θεωρείται σημαντική για την ευρύτερη στρατηγική του ομίλου. Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο είναι ύψους 13,82 εκατ. ευρώ περίπου και αφορά τον εξοπλισμό και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων RDF-SRF στον Περιστροφικό Κλίβανο 4, στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Στον συγκεκριμένο κλίβανο, που διαθέτει προθερμαντή 5 βαθμίδων κυκλώνων και σύστημα προ-ασβεστοποιητή, θα γίνουν οι εξής επενδύσεις: Σύστημα παραλαβής, αποδεματοποίησης και μεταφοράς εναλλακτικού καυσίμου RDF/SRF, νέα αποθήκη εναλλακτικών καυσίμων, μεταφορική ταινία, παρεμβάσεις στον προθερμαντή. Για κάθε ένα από τα δύο επενδυτικά σχέδια αντίστοιχα ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ αναμένεται να λάβει το μάξιμουμ της φοροαπαλλαγής που μπορεί να δώσει σήμερα ο αναπτυξιακός νόμος, δηλαδή περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Mytilineos: Απόλυτα επιτυχές το placement – Ψήφος εμπιστοσύνης στον δρόμο για το LSE

Προχωρά το πλάνο για τη FiberGrid, παίρνει «προίκα» από τη ΔΕΗ (pics)

Επαγγελματίες: Ένας στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ