Επενδύσεις

Φέσσας: Σε ποιες κατηγορίες ακινήτων θα επενδύσει η Briq Properties

  • Στεφανία Σούκη


Ειδικά ως προς τα γραφεία η αγορά μετασχηματίζεται και μένει να φανεί τι θα γίνει την επόμενη μέρα λόγω της τηλεργασίας

Σε τρεις κατηγορίες, logistics, ξενοδοχεία και γραφεία θα εξετάσει νέες επενδύσεις η Briq Properties ΑΕΕΑΠ με στόχο να φτάσει σταδιακά σε μία αξία χαρτοφυλακίου στα 150 εκατ. ευρώ από τα 106 που βρίσκεται σήμερα.

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Θεόδωρος Φέσσας χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κατανομή των κεφαλαίων θα είναι υπέρ των logistics και «μπορεί να στραφούμε και στη φιλοξενία κι επιλεκτικά στα γραφεία. Ειδικά όσον αφορά τα γραφεία η αγορά μετασχηματίζεται και μένει να δούμε τί θα γίνει σε σχέση με το μέγεθος που θα χρειάζονται και οι εταιρείες για την επόμενη μέρα λόγω της τηλεργασίας. Μία σίγουρη τάση είναι οι καλύτερες υποδομές (τεχνολογικές, εξαερισμού κ.τ.λ.). Η Αθήνα είναι σχετικά φθηνή πρωτεύουσα για γραφεία, το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει ζήτηση και αυτή την στιγμή η αγορά γραφείων δε δείχνει ισχυρά σημάδια ζήτησης. Σίγουρα πάντως οι περιπτώσεις που θα εξετάσουμε για αγορά θα είναι πιο σύγχρονοι χώροι με υποδομές».

Συνολικά όσον αφορά την πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων η διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Αννα Αποστολίδου, ανέφερε ότι οι προοπτικές είναι σταθεροποιητικές κι ενδεχομένως με ανοδικές τάσεις. «Δε θα δούμε μεγάλες αλλαγές ούτε στις αποδόσεις ούτε στις τιμές και θεωρούμε ότι το β’ εξάμηνο θα είναι μία περίοδος σταθεροποίησης και ενδεχομένως ανόδου».

Η διοίκηση αναφέρθηκε στις τελευταίες κινήσεις για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στον τομέα των logistics, έναν κλάδο «με μεγάλες προοπτικές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Αποστολίδου. Η Briq προχώρησε στην απόκτηση του 80% του συγκροτήματος logistics των οκτώ κτιρίων επιφάνειας 58.641 τ.μ. σε 131.232 τ.μ. στη Μάνδρα, έναντι 23,9 εκατ. ευρώ με απόδοση 7,7%. Το 20% της εταιρείας παραμένει στο κ. Γιάννη Σαραντίτη, μέτοχο της Sarmed Logistics.

Πολύ σημαντική για την εταιρεία είναι η αγορά γης στον Ασπρόπυργο για την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος logistics συνολικής επιφάνειας 31.000 τ.μ., με δύο κτίρια. Από αυτά, το πρώτο κτίριο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 σε μία επένδυση, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της γής, στα 13,1 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία για τη μίσθωσή του (απομένουν οι υπογραφές), ενώ η απόδοση αντιστοιχεί στο 8%.

«Για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας θα μπορούσαμε να έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο φέτος, στα 150 εκατ. ευρώ, μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων και χωρίς νέα αύξηση κεφαλαίου. «Πρέπει ωστόσο να βρεθούν αυτά τα ακίνητα, κατάλληλα για επένδυση και σήμερα δεν γίνονται εύκολα πράξεις, δεδομένου ότι η αγορά σέρνεται ως προς τις διαδικασίες».

Στις 31 Μαρτίου το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αριθμούσε συνολικά 29 ακίνητα επιφάνειας 120.000 τ.μ., ενώ στις 31/12 η αξία του χαρτοφυλακίου ήταν στα 106 εκατ. ευρώ. Στα 6,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα ετησιοποιημένα έσοδα της εταιρείας, ενώ το ποσοστό πληρότητας του χαρτοφυλακίου ήταν στο 98,8% στο τέλος του 2020.

Διαβάστε ακόμα: 

Μετακίνηση από Νομό σε Νομό: Πότε επιτρέπεται ενόψει Πάσχα – Τι ισχύει μετά τα νέα μέτρα 

ΥΠΟΙΚ: Ξεκαθαρίζει ποιοι απαλλάσσονται από αποδείξεις και τεκμήρια 

Αυτά είναι τα νέα προϊόντα της Apple – Πότε έρχονται στην Ελλάδα