Στην επιτυχία της πρόσφατης τριήμερης επιχειρηματικής αποστολής στο Τόκυο, «αποστολή πρόκληση», το τι αυτή σηματοδοτεί στο επίπεδο των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων και συναλλαγών και πως θα καρποφορήσει με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, την Ιαπωνία, αναφέρεται ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε άρθρο του σήμερα στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Φραγκογιάννης τονίζει ότι «το γεγονός ότι οι Ιάπωνες μας υποδέχθηκαν ως αξιόπιστους συνομιλητές και ως φερέγγυους οικονομικούς εταίρους, ήταν το αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας και συστηματικής δουλειάς», κι όπως λέει «ακόμα μία επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης» καθώς «επενδύοντας σε μια κουλτούρα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συνεργατικότητας με στόχο την προώθηση εθνικών οικονομικών συμφερόντων και με εργαλεία τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν από το κλείσιμο σημαντικών συμφωνιών με ιαπωνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με κολοσσούς της ιαπωνικής βιομηχανίας και προηγμένης τεχνολογίας».

Η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων και συναλλαγών «υπήρξε στρατηγικός μας στόχος από την αρχή της παρούσας κυβερνητικής θητείας» επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών εξηγώντας ότι «ήδη τον Ιούλιο του 2019, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης, υποδεχθήκαμε στο υπουργείο Εξωτερικών, ιαπωνική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που βρέθηκε στην Αθήνα με σκοπό να γνωρίσει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε, στις αρχές του 2020, δική μας επίσκεψη στην Ιαπωνία, ως κλιμάκιο της Οικονομικής Διπλωματίας, με στόχο την τόνωση του ιαπωνικού ενδιαφέροντος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Μολονότι όπως αναφέρει οι παγκόσμιες κρίσεις που ακολούθησαν, παρεμπόδισαν σε ένα βαθμό το έργο αυτό, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και ήδη έχουμε επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Hitachi που έχει επενδύσει στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ή όπως η Japan Tobacco Company που έχει επενδύσει στην Ξάνθη.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι «η αναμενόμενη, εντός του 2023, αλλαγή της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, θα αποτελέσει το επισφράγισμα των προσπαθειών, καθώς θα ελευθερώσει επενδύσεις στην Ελλάδα μεγάλων trading houses της Ιαπωνίας, καθώς και της Japan Bank for International Cooperation (Jbic)».

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης εκφράζει την πεποίθηση ότι «σύντομα θα δούμε στη χώρα ιαπωνική δραστηριοποίηση σε θέματα πράσινης ενέργειας / υδρογόνου, στην ανάπτυξη τουριστικών ροών, σε έργα υποδομών και σε επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία, διαστημικού ή βιοτεχνολογικού χαρακτήρα. Και αυτά, ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής εθνικής προσπάθειας και μιας ακόμα επιτυχημένης επιχειρηματικής αποστολής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ