Σε γνωστό Ελληνα επιχειρηματία και επενδυτή του κλάδου των ακινήτων ανήκει η πρώτη βιώσιμη κατοικία υψηλών προδιαγραφών στις Κυκλάδες, που αναμένεται να λάβει πιστοποίηση BREEAM και βρίσκεται στην Αντίπαρο.

Πρόκειται για μία μινιμαλιστική, παραθαλάσσια κατοικία στα Μάρμαρα Αντιπάρου, -με θέα προς την Νοτιοδυτική Πάρο-, η αξία της οποίας τοποθετείται, κατά τις πληροφορίες, στα πέριξ των 3 εκατ. ευρώ, δείγμα της ανόδου του προορισμού που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον ουκ ολίγων επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν ουκ ολίγα σπίτια στις αγγελίες που πωλούνται στην Αντίπαρο με τιμές στις 9.000 ευρώ ή ακόμη και πάνω από τις 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πέραν φυσικά των κατοικιών πολύ υψηλών προδιαγραφών που έχουν κατασκευαστεί για λογαριασμό συγκεκριμένων «ηχηρών» ονομάτων ή των κατοικιών που αναπτύσσουν ήδη από τη δεκαετία του ’00 εταιρείες όπως η Oliaros του Ιάσονα Τσάκωνα που έχει κατασκευάσει δεκάδες βίλες στο νησί.

Τώρα, η παραθαλάσσια κατοικία στα Μάρμαρα Αντιπάρου, είναι σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV και ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την Parostec, την εταιρεία με δραστηριότητα στις Κυκλάδες από το 1990 που έχει κατασκευάσει περισσότερες από 150 πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιβαλλοντική ευαισθησία του σχεδιασμού του ακινήτου και η πράσινη αρχιτεκτονική του, βάσει της διεθνούς πιστοποίησης αειφορίας BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), την οποία αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, το έργο θα πιστοποιηθεί σε ‘’post construction stage’’ (μεταγενέστερο στάδιο) και στοχεύει να καταταχθεί στις ανώτατες κλίμακες αειφορίας με βαθμολογία ‘’excellent’’, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στο εργοτάξιο, της αειφορίας των προϊόντων κατασκευής, της ηχομόνωσης και της κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι συνιδρυτές της PAROSTEC, Γιώργος Καγγέλης και Γιώργος Οικονομόπουλος, «το τελευταίο διάστημα, οι πράσινες κατασκευές είναι αυτές που κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών ακινήτων όσο και των μεμονωμένων ιδιωτών. Ιδιαίτερα για τα ελληνικά νησιά, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης η κατασκευή κατοικιών με βιώσιμα χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντική για την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας».

Για το συγκεκριμένο έργο, γνώμονας του σχεδιασμού και της κατασκευής ήταν η εύρεση ολιστικών απαντήσεων σε τομείς όπως η υγεία και ευεξία των ενοίκων, η βιοκλιματική καινοτομία, τα οικολογικά υλικά, οι μέθοδοι κατασκευής και ο περιορισμός της ρύπανσης και όπως αναφέρεται σχετικά από τους σχεδιαστές του «η σύγχρονη φόρμα της εξοχικής κατοικίας αναζητά τα όρια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, -που χαρακτηρίζεται από την αυστηρή γεωμετρικότητα, τη σαφήνεια και τη λιτότητα της λαϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής– με τη σύγχρονη σχεδιαστική γραμμή και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες, που προσφέρουν διακριτική πολυτέλεια.

Ο όγκος της κατοικίας διασπάται από μεγάλα ανοίγματα, τα κουφώματα των οποίων κρύβονται μέσα σε εσοχές και όταν αυτό συμβεί, το σπίτι μεταμορφώνεται σε έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο, όπου ο εσωτερικός και ο εξωτερικός χώρος ενοποιούνται».

Η Parostec διαθέτει αυτή την στιγμή γραφεία σε Πάρο, Αντίπαρο και Αθήνα, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει αστέρες του Χόλιγουντ, εφοπλιστές και CEOs πολυεθνικών από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ισραήλ και την Ελλάδα, ενώ η εταιρεία έχει συνεργαστεί με τα γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού όπως οι DECA architecture, Nikos Valsamakis, 4K Architects/Decavalas, Agiostratitis, Rizos Architects, BLOCK722 Αrchitects+, Tessera Architects, Ese Studio,ISV Architects, Studio Seilern Architects, Tala Mikdashi κ.ά.

Την τελευταία δεκαετία, τη διοίκηση έχουν αναλάβει ο Γιώργος Οικονομόπουλος και ο Γιώργος Καγγέλης, που αποτελούν τη 2η γενιά της οικογενειακής επιχείρησης.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν στο newmoney: Γιατί «κόψαμε» το TikTok από υπηρεσιακές και προσωπικές συσκευές (tweet + pics)

Market Pass: Aπό το απόγευμα έως τη Δευτέρα οι πρώτες πληρωμές

Τεό Νιάρχος: Οι business του «χρυσού» γόνου με την τέχνη και τον κινηματογράφο (pic)