Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Mubadala Investment Company («Mubadala»), ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας με έδρα το Abu Dhabi, και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων («ΕΑΤΕ»), το κρατικό fund of funds της Ελλάδας, υπέγραψαν τη διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας συν-επενδύσεων ύψους €400 εκατ. ευρώ, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε ελληνικά venture capital («VC») και private equity («PE») funds υψηλής απόδοσης, τα οποία επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς.

Η συνεργασία MubadalaΕΑΤΕ ξεκίνησε το 2018 με αρχική στόχευση σε μειοψηφικές άμεσες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Mubadala και η ΕΑΤΕ ολοκλήρωσαν την πρώτη τους συν-επένδυση υπό τους όρους της νέας διευρυμένης συμφωνίας στο VentureFriends Fund III, ένα fund με βάση την Αθήνα, το οποίο επενδύει στα αρχικά στάδια τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Waleed Al Mokarrab Al Muhairi, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Mubadala, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των ετών, η ελληνική οικονομία δεν έχει μόνο αποδείξει την αντοχή της, αλλά έχει καταφέρει να επιδείξει πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η διευρυμένη συνεργασία μας με την ΕΑΤΕ θα δώσει τη δυνατότητα στην Mubadala να επιταχύνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, κεφαλαιοποιώντας το ολοένα και πιο ενεργό τοπίο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε πολλούς τομείς. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ΕΑΤΕ τους επόμενους μήνες και έτη, καθώς επιδιώκουμε συλλογικά να αξιοποιήσουμε τους αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελλάδας με γνώμονα την τεχνολογία».

Ο Dr. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΤΕ, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με τη Mubadala βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση. Η επέκταση της στρατηγικής μας συνεργασίας συνεπενδύσεων είναι η αρχή μιας νέας εποχής, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επενδυτικές αρχές και αξίες των οργανισμών μας. Παρέχει επίσης μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση των διμερών μας σχέσεων, αξιοποιώντας το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και την ανθεκτικότητά της απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις και αβεβαιότητες».

Η κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, πρόσθεσε: «Η συνεπενδυτική μας προσέγγιση έχει αποφέρει σταθερά αποτελέσματα προωθώντας το ελληνικό επενδυτικό οικοσύστημα, το οποίο επικεντρώνεται στο ταλέντο και στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

Το επενδυτικό ταμείο VentureFriends εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις B2C και B2B που μπορούν αφενός να πετύχουν γρήγορη ανάπτυξη και αφετέρου έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ένα βιώσιμο ανάχωμα με την πάροδο του χρόνου, ενώ έχει ήδη επιδείξει ένα ιστορικό πετυχημένων επενδύσεων στους τομείς PropTech (τεχνολογίες για real estate), Fintech (τεχνολογίες για finance), Marketplaces και SaaS (software as a service).

Το VentureFriends στοχεύει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και επιλεκτικά εκτός Ευρώπης, περιλαμβανομένων των ΗΑΕ, όπου και υπήρξε ένας εκ των πρώτων επενδυτών στην εταιρεία Instashop από το 2016 και πιο πρόσφατα ένας εκ των πρώτων επενδυτών στην εταιρεία Huspy.

Ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος του VentureFriends, ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τις Mubadala και ΕΑΤΕ ως επενδυτές (LPs) στο VentureFriends III. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία και με τη βοήθεια αυτών των δύο οργανισμών, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ιδρυτές και εταιρείες που θα γίνουν ηγέτες στους αντίστοιχους χώρους τους, συμπεριλαμβανομένων των Blueground (Proptech), Belvo (Fintech) και Instashop (B2C)».

Μέσω της συνεργασίας συν-επένδυσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Mubadala και η ΕΑΤΕ έχουν εξετάσει από κοινού μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών, με περαιτέρω ευκαιρίες άμεσης επένδυσης, αλλά και επενδύσεων σε funds να βρίσκονται ήδη υπό εξέταση.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα – ΗΑΕ: Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας για επενδύσεις €4 δισ. στην ελληνική οικονομία

Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics)

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Φοβάμαι ότι οι «αρκούδες» έχουν δίκιο