Υπεγράφη σήμερα στο Άμπου Ντάμπι στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και την ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ, σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων αντικατοπτρίζει τη θέση της ADQ ως μακροπρόθεσμο επενδυτή στην ελληνική οικονομία.

Οι επενδύσεις της αναμένεται να επιταχύνουν την χρηματοδότηση, αλλά και να στηρίξουν την ανάπτυξη βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με τις υπογραφές, ανάμεσα στον κ. Ιωάννη Τσακίρη, υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και την εξοχότητα του Μοχάμεντ Χασάν Αλσαγουάντι, διευθύνοντα συμβούλου της ADQ, ενώ παρόντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βρίσκονταν και η αυτού υψηλότης Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, εστεμμένος Πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπι και ανώτατος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συμφωνία επισφραγίζει την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις, στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η ADQ, αναμένεται να επενδύσουν ξεχωριστά και από κοινού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και σε έργα υποδομής, αγροτουρισμού, τεχνολογίας υγείας και επιστημών, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η επενδυτική εταιρεία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στα 400 εκατ. ευρώ, στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την αυτού εξοχότης Χαλντούν Χαλιφά Αλ Μουμπάρακ, Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρείας Mubadala.

Ο κ. Ιωάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά το πέρας των υπογραφών, δήλωσε: «Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργούν μια δυνατή στρατηγική συνεργασία σε επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες και για τα δύο έθνη. Με την ήδη αποδεδειγμένη πορεία της να δημιουργεί εύρωστες, απτές και κυρίαρχες επενδυτικές συνεργασίες, η ADQ είναι ένας στρατηγικός συνέταιρος που συμμετέχει στην υλοποίηση της οικονομική μας ανάπτυξης.

Επιπλέον, η υπογραφή της συμφωνίας με τη Mubadala ύψους 400 εκατ. ευρώ, έρχεται να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα συμφωνία και να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό κλίμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».

Ο κ. Μοχάμεντ Χασάν, Διευθύνων Σύμβουλος της ADQ, δήλωσε: «Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδος έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρονιά, ιδιαίτερα σε τομείς του εμπορίου και της οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή συμφωνία τονίζει την δέσμευση της ADQ να χτίσει στρατηγικές συνεργασίες σε δομές κλειδιά, συμπληρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την επενδυτική μας στρατηγική και την ικανότητα μας να δημιουργούμε αποδοτικές επενδύσεις. Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία μας θα επιταχύνει επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και των δύο Εθνών».

Ακόμη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου, με τον ομόλογό του υπουργό Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Νέας Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan bin Ahmed Al Jaber, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για συνεργασία στον τομέα της Βιομηχανίας και των Προηγμένων Τεχνολογιών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Με τις συμφωνίες αυτές η μεγάλη ώθηση των επενδύσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελλάδα, αλλά και η διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων, θα προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Με τη συμφωνία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης τόσο με την Mubadala, όσο και με την ADQ, διασφαλίζουμε τη σημαντική ροή άμεσης χρηματοδότησης σε επενδυτικά funds και επενδυτικά σχήματα από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο σκοπός του παρόντος MoU είναι η καθιέρωση ενός θεσμικού πλαισίου συνεργασίας για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της βιομηχανικής και της ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΑΕ, με στόχο την ανάπτυξη των μεταποιητικών βιομηχανιών και στις δύο χώρες μέσω κοινών προσπαθειών για την προώθηση των διμερών επενδύσεων, της έρευνας και ανάπτυξης, της μεταφοράς τεχνολογίας και της ανάπτυξης βασικών τεχνολογιών στη βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη

Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics)

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Φοβάμαι ότι οι «αρκούδες» έχουν δίκιο

Μακρόν: Να μεταρρυθμιστούν οι Συνθήκες της ΕΕ για να γίνουν πιο αποτελεσματικές